Izvor:
06.05.2017 u 15:23
0

ĐURIĆ: Beograd spreman za nastavak dijaloga s Prištinom!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom.

Međutim, on je dodao da Beograd nije spreman i da ćuti kada se gaze i ugrožavaju prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Đurić je za Radio-televiziju Srbije rekao da su predstavnici EU i Beograda zainteresovani za nastavak dijaloga sa predstavnicima Prištine, kao i da veruje da će dijalog biti nastavljen kada sve tri strane budu spremne za to.

On je rekao i da je "jedan od razloga zašto su separatisti veoma nervozni činjenica da ih za pregovaračkim stolom ne čeka nezavisnost", već da "može da ih čeka normalizacija odnosa" sa Beogradom.

– Nikada ih neće čekati bilo kakva forma nezavisnosti – rekao je Đurić i dodao da izjave o nezavisnosti Kosova i Metohije služe za "domaću upotrebu".

Istakao je se bez dijaloga nikada neće pronaći rešenje za situaciju na Kosovu i Metohiji, ali da se s jedne strane može čuti "plejada agresivnih izjava vođa separatističkog pokreta, vođa nekih država u okruženju".

– Važno je da se iz Beograda, iz Srbije čuje jasna poruka da smo mi opredeljeni za dijalog, za stabilnost i za mir, ali da istovremeno nismo spremni da ćutimo kada se gaze i ugrožavaju prava našeg naroda na Kosovu i Metohiji – rekao je Đurić.

Đurić je kazao da je i međunarodna zajednica odgovorna za dešavanja na Kosovu i Metohiji i dodao da je dobro čuti osudu izjava albanskog i prištinskog rukovodstva o stvaranju "Velike Albanije".

– Mislim da je dobro kad god čujemo neku osudu, kad čujemo jasne poruke – da nije prihvatljiva promena granica na Balkanu. Isto tako mislim da je loše kada se o tome ne govori, kada se stvari guraju pod tepih i prećutkuju – rekao je Đurić.

On je dodao da je proteklih nekoliko nedelja zabeleženo nekoliko desetina tuča, napada, pokušaji navijačkih i huliganskih grupa da pređu u severni deo Kosovske Mitrovice, ali da su Srbi na Kosovu i Metohiji uporni i istrajni da ostanu tamo.

– Sve je to simptom šireg problema, stvara se politička klima u kojoj umesto odogovra na sve druge društvene probleme u našoj južnoj pokrajini pokušava da se ponudi sukob sa Srbima i srpskim narodom – rekao je Đurić.

Foto: Foto: Twitter/markodjuric

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter