Izvor:
05.12.2016 u 19:45
0

Dodik poručuje: Pitanje Ustavnog suda važnije od evropskog puta BiH!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je rešavanje statusa Ustavnog suda BiH važnije od evropskog puta i da to pitanje treba da bude rešeno ove zime.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je rešavanje statusa Ustavnog suda BiH važnije od evropskog puta i da to pitanje treba da bude rešeno ove zime.

Dodik je za "Glas Srpske" rekao da je predlog zakona o Ustavnom sudu BiH već pripremljen i da preostaje da budu usaglašeni detalji sa HDZ-om BiH i strankama Saveza za promene, ako to žele, pre nego što bude upućen u zvaničnu proceduru.

On je istakao da postoji i konsenzus Hrvata o ovom pitanju i pozvao predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića i opoziciju iz RS da se ujedine oko ovog pitanja.

Na nivou BiH ne može biti donesena više nijedna odluka, niti zakon dok na dnevni red ne bude stavljen i usvojen zakon o Ustavnom sudu, koji će eliminisati strance iz tog suda, poručio je Dodik, prenosi RTRS.

"Ne tražimo da bude zaustavljen život, nego odlučivanje. Ustavni sud uporno koristi ove stvari za obračun sa Srpskom i potrebno je dovođenje ove institucije u red da bi radila prema zakonu i da u njoj odlučuju jedino domaće sudije", rekao je Dodik.

On je dodao da nigde u svetu ne postoji ustavni sud čiji rad nije regulisan zakonom.

"Mešanje suda u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti i čiji rad nije regulisan zakonom postoji samo u BiH i pokazuje neodrživost takvog pravosuđa", smatra Dodik.

Dodik je naveo da će RS da nastavi da slavi Dan Republike 9. januara i da je u tome neće omesti nikakve odluke Ustavnog suda.

Tanjug
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter