Izvor: N Portal
14.12.2022 u 12:29
0

DRAMA U PALIĆKOM ZOO VRTU: Odbegli piton ubio majmunicu, stradala i ženka leoparda!

Nakon nemilog događaja u ZOO vrtu „Palić“, u kom su stradali ženka leoparda i majmun, v.d. direktorka te institucije dala je saopštenje u kom je objasnila šta se zaista dešavalo pre i za vreme tragičnih događaja.

ZATVOREN BERLINSKI ZOOLOŠKI VRT: Zbog ptičjeg gripa ugrožene životinje biće testirane

Proteklog vikenda u Zoološkom vrtu „Palić“, osoblje i upravu objekta zatekao je nemili događaj kada je mužjak persijskog leoparda iz nepoznatih razloga usmrtio ženku. v.d. direktorka ovog Zoološkog vrta, Sonju Mandić je detaljno objasnila šta se zaista dogodilo kobnog dana, prenose mediji. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE 

Ženka leoparda usmrćena tokom parenja

– Leopardi koji su smešteni u našem Zoološkom vrtu borave kod nas u okviru EEP programa, programa razmnožavanja persijskih leoparda organizacije EAZA, tj Evropske asocijacije Zoo vrtova i akvarijuma. Naime, ženka je stigla iz Hanovera pre nekoliko godina, a mužjak je 2020. godine stigao iz Rima. Od kada je stigao, započeli smo proceduru njihovog spajanja. S obzirom da su životinje pristigle iz različitih vrtova i da pripadaju vrsti divljih životinja, niko ne može da zna kako će se one ponašati jedna prema drugoj i da li će biti kompatibilne da uopšte dođe do razmožavanja. Gotovo dve godine oni su držani u istom objektu, ali razdvojeni žičanom ogradom tako da im bude omogućen vizuelni kontakt, da mogu da razmene mirise, a takođe su se i naizmenično puštali u volijeru kako bi mogli da obeleže teritoriju. To je standardna procedura EAZA, tačnije koordinatori programa za razmožavanje leoparda daju tačna uputstva koja zatim svaki zoološki vrt koji je u tom programu treba da primeni – započinje Sonja i nastavlja:

– U septembru ove godine smo počeli da ih spajamo i u volijeri i tada je sve delovalo dobro, mužjak nije pokazivao znake agresije, niti je ženku terao od sebe, nije je ni napadao, niti bilo šta tome slično. Oni su skoro tri meseca, svakoga dana po ceo dan bili zajedno u spoljnoj volijeri, gde se u subotu nažalost desio incident sa smrtnim ishodom. Prilikom parenja, uobičajeno je da mužjak ženku fiksira tako što je drži za kožu vrata, međutim obzirom da je u pitanju jedna velika životinja, ne samo da je došlo do razderotine na koži vrata ženke, nego je na mestu i usmrtio. Taj incident je za nas jedan tužan događaj koji nažalost nije redak u Zoo vrtovima širom sveta – naglasila je ona.

Prema rečima direktorke, telo ženke poslato je jutros na obdukciju, na Veterinarski fakultet u Beogradu, da bi otklonili svaku sumnju da je na drugi način došlo do povređivanja.

– Veterinar je bio na licu mesta, ali nije mogao da joj pruži pomoć jer je ona odmah preminula. Timaritelji i veterinari svakodnevno i učestalo nadgledaju životinje. Kada se prvi put rade spajanja, oni sve vreme ostaju sa njima. Međutim, kada se nakon nekoliko nedelja ustanovi da je situacija mirna i da se životinje njuškaju, a da pritom ne pokazaju znake agresije, ne napadaju se, ne udaraju šapama, onda taj nadzor postaje uobičajen, približno na svaka dva sata. Prilikom hranjenja ili čišćenja, ili samog posmatranja ukoliko osoblje primeti da se dešava nešto čudno u ponašanju životinje odmah to prijave veterinaru – kaže ona.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter