Izvor:
11.09.2017 u 19:35
0

EU poslala jasnu poruku Prištini: NOVA VLADA DA SARAĐUJE SA BEOGRADOM!

Kancelarija EU na Kosovu/Specijalne predstavnice EU, EULEKS i šefovi misija EU saopštili su danas da Brisel očekuje od nove kosovske vlade da igra aktivnu i konstruktivnu ulogu u regionu i da sarađuje sa Beogradom.

"Formiranje institucija na Kosovu, nakon nekoliko nedelja političke neizvesnosti, predstavlja veoma važan korak. Kosovo se suočava sa mnogim teškim izazovima, uključujući korupciju i slabu vladavinu prava, visoku nezaposlenost i nizak nivo obrazovnog sistema", navodi se u zajedničkoj izjavi objavljenoj na eeas.europa.eu.

EU želi da Kosovo uspe i poziva političke lidere da se fokusiraju na svakodnevna pitanja koja su važna za ljude, navodi se još u izjavi.

Novoformiranu vladu evropske institucije pozivaju da odmah počne da radi na jačanju institucija i sprovođenju neophodnih reformi, posebno o vladavini prava, borbi protiv korupcije i poboljšanju ekonomije, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, Agendom evropskih reforme i drugim relevantnim sporazumima između EU i Kosova.

Zvaničnici navode da je od ključne važnosti da Kosovo ispuni preostale uslove za liberalizaciju viznog režima, u smislu napretka u sporazumu o demarkaciji s Crnom Gorom i preduzimanju mera protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Insistira se na saradnji s Beogradom kako bi se time osigurao kvalitetan napredak u dijalogu između Prištine i Beograda, dok se istovremeno navodi da se sporazumi postignuti u tom procesu moraju u potpunosti implementirani".

tanjug.rs
Foto: commons.wikimedia, youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter