Izvor: tanjug
30.10.2023 u 21:41
4

FON DER LAJEN: Kosovo da formira ZSO, Srbija da faktički prizna Kosovo

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je danas Kosovo i Srbiju da rade na normalizaciji odnosa, zatraživši od Prištine da pokrene proceduru za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), a od Beograda da prihvati faktičko priznanje kosovske nezavisnosti, uz ocenu da je to jedini način da se krene napred.

Posle sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani u Prištini, Fon der Lajen je novinarima rekla da će sutra otputovati u Podgoricu i Beograd, gde će „razgovarati o koracima koje Srbija treba da preduzme za de fakto priznanje“ kosovske nezavisnosti.

PREDSEDNIK VUČIĆ U „ĆIRILICI“: SITUACIJA je bila TEŠKA – SAČUVALI SMO SRBIJU, ali BORBA PREDSTOJI!

Taj zahtev, da Beograd isporuči faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, a da Priština pokrene proceduru za formiranje ZSO, u petak su, u zajedničkom saopštenju, izneli lideri Nemačke, Francuske i Italije, Olaf Šolc, Emanuel Makron i Đorđa Meloni

Fon der Lajen je danas ponovila da EU „najoštrije osuđuje oružani napad“ u selu Banjska 24. septembra, kada su poginuli kosovski policajac Afrim Bunjaku i tri pripadnika naoružane grupe Srba.

„Najoštrije osuđujemo nasilne napade 24. septembra i izražavamo saučešće porodici, prijateljima i kolegama ubijenog policajca. Takav napad je potpuno neprihvatljiv, a počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde“, rekla je Fon der Lajen.

Fon der Lajen je navela da je EU „veoma posvećena budućnosti“ Zapadnog Balkana i ukazala da Evropska komisija ima plan za ulaganje 30 milijardi evra u taj region.

Predsednica Evropske komisije, koja je u Prištinu došla iz Skoplja, rekla je da liberalizacija viznog režima za građane Kosova predstavlja „novi zamah“ u odnosima EU i Prištine.

„Sećam se da smo prošle godine pozivali na viznu liberalizaciju, a sada mogu da kažem da smo uspeli. Od 1. januara, građani Kosova mogu da uživaju u slobodnom kretanju. Ovo je fantastičan način da se ljudi zbliže“, kazala je Fon der Lajen, piše N1. 

Kosovska predsednica Vjosa Osmani rekla je da je u fokusu njenog sastanka sa Fon der Lajen bio plan EU za rast Zapadnog Balkana, koji je predsednica Evropske komisije nedavno predstavila, i dodala da su razgovarale i o „najnovijim dešavanjima na Kosovu“ i obavezama Prištine.

Osmani je kazala da je Kosovo spremno da učini sledeći korak „ka evropskoj budućnosti, za koju svakodnevno radi“ i dodala da budućnost u Evropskoj uniji i NATO-u „nije cilj, već fundamentalni motiv koji oblikuje delovanje (kosovskih) institucija“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

4 thoughts on “FON DER LAJEN: Kosovo da formira ZSO, Srbija da faktički prizna Kosovo”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter