Izvor: kosvoonline
28.09.2023 u 11:32
0

IGOR NOVAKOVIĆ:Preduslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine suštinska deeskalacija na terenu

Posle sukoba u Banjskoj dijalog Beograda i Prištine je u jako velikom problemu i njegov nastavak je neizvestan, kaže za Kosovo onlajn Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove. Kako ocenjuje, preduslov za nastavak razgovora je suštinska deeskalacija na terenu i jasne bezbednosne garancije lokalnom stanovništvu na severu, ali i obema stranama da do novih incidenata neće doći.

Treba imati u vidu i ono što je prethodilo ovom incidentu u Banjskoj, ako ga tako uopšte možemo nazvati, a to je da je Priština veoma nezadovoljna posredničkom ulogom Evropske unije, pre svega specijalnim posrednikom Miroslavom Lajčakom, a donekle i sa visokim predstavnikom Đuzepom Boreljom“, kaže Novaković.

KURTIJEVA POLICIJA BLOKIRA ULAZAK U SRPSKU POKRAJINU: U srpskim sredinama na KiM je treći dan žalosti

Dodaje da se u ovom momentu čini da je nastavak dijaloga neizvestan.

„Neizvestan je makar u ovom obliku kakav je sada i čini mi se da prva mera koja treba da bude je suštinska deeskalacija na terenu i jasne bezbednosne garancije lokalnom stanovništvu na severu, ali i obema stranama da do novih incidenata neće doći, odnosno da će protiv njih biti žestoko reagovano“, kaže Novaković.

Govoreći o nezvaničnim informacijama o mogućim merama Evropske unije prema Srbiji, Novaković kaže da je za takav korak potreban konsenzus svih članica.

„Ukupno ima 27 država članica i za takve mere je potreban konsenzus. Ključna stvar da bi se išlo na jedan takav korak je da se utvrdi jasna veza između sukoba koji se desio na severu Kosova i zvaničnog Beograda. Već smo imali prilike da čujemo da je predsednik Vučić negirao da postoji ta veza. Rekao je da najverovatnije oružje koje je tamo nađeno dolazi sa crnog tržišta“, navodi Novaković.

Dodao je da je najvažnije da se vidi šta će istraga da pokaže.

Ključno je kako da se izbegnu određeni ‘halo efekti’ što smo već imali prilike da vidimo, da je Priština maltene odmah optužila Beograd da je sponzorisao napad. Ono što je ključno je da istraga dobije verifikaciju Euleksa i Kfora“, kaže Novaković.

Smatra da o merama EU može da se govori tek kada se završi istraga.

„Što se tiče toga šta bi te mere mogle da budu, ako ih bude, paleta je prilično široka. Videli smo na primeru Prištine kako to može da se odvija. Situacija sa Srbijom je malo drugačija iz prostog razloga što imamo otvorene pregovore o pristupanju EU, tako da možemo i tu da očekujemo neke konsekvence“, zaključuje Novaković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter