Izvor: Kurir.rs
25.08.2023 u 10:23
1

JASNA OCENA STRUČNJAKA: Važno je da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija čuje i srpski glas!

Vanredna sednica bi bila značajna jer bi podsetila sve odgovorne faktore da Srbija ostaje nepokolebljivo privržena međunarodnom pravu, Rezoluciji 1244 i nezamenljivoj ulozi Saveta bezbednosti.

Održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje će Srbija zahtevati u narednom periodu, od izuzetne je važnosti za našu državu i srpski narod na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da može da doprinese prekidu eskalacije situacije na severu KiM, ocena je sagovornika Kurira. Zahtev za održavanje te sednice najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukazujući da Srbija čeka najpovoljniji momenat za tako nešto, a po svemu sudeći pre oktobra. Stručnjaci su saglasni da je ovo odličan potez.

Učvrstiti kredibiltet

– Inicijativa za sazivanje vanredne sednice povodom zabrinjavajuće eskalacije tenzija u pokrajini KiM logična je, odgovorna i veoma značajna. Pre svega, njom se zahteva smanjenje dramatičnog zaoštravanja pritisaka, pretnji i svakodnevnih napada na predstavnike srpskog naroda na Kosovu koji su usmereni na okončanje etničkog čišćenja Srba s tog vekovnog prostora Srbije – ističe nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović.

On dodaje da je veoma značajno i da se na taj način podsete svi odgovorni faktori da Srbija ostaje nepokolebljivo privržena međunarodnom pravu, Rezoluciji 1244 i nezamenljivoj ulozi Saveta bezbednosti, koji je, kaže Jovanović, jedini ovlašćen za obezbeđenje mirnog, pravednog, uravnoteženog i održivog rešenja na KiM.

– Bitno je, takođe, da Srbija učvrsti svoj kredibilitet na međunarodnom planu kao država koja teži principijelnom, mirnom i održivom rešenju na delu svoje teritorije i koja je veoma zabrinuta dužim trendom eskalacije na KiM i masovnim kršenjem osnovnih ljudskih prava srpskog stanovništva u pokrajini. Time bi Srbija reafirmisala svoj stav o značaju Rezolucije 1244 i poštovanju Saveta bezbednosti kao najvišeg svetskog organa za pitanja mira i bezbednosti. Verujem da bi takva sednica doprinela prekidu eskalacije i da bi lokalne i međunarodne faktore opomenula da ne idu stranputicom i da ne traže rešenja u politici ekspanzije i primene nejednakih standarda – zaključio je Jovanović.

Ništa nije nemoguće

Bivši diplomata Vladislav Jovanović ocenjuje da je predsednik Vučić verovatno imao u vidu da bi zahtev za sednicu trebalo da bude onda kada će predsedavati neka od članica koje su prijateljski nastrojene prema Srbiji kako zahtev Beograda ne bi bio odbijen.

– Jako je važno da se eliminiše mogućnost zadržavanja njenog održavanja, a to znači i nerešavanja problema. Jasno je da je dobro što najavljujemo takvu inicijativu, a ništa nije nemoguće. Ako mi budemo čvrsti u svom stavu, a iza nas je i Rezolucija 1244, ne treba da gubimo nadu, pogotovo imajući u vidu promene na svetskoj sceni – kazao je Jovanović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “JASNA OCENA STRUČNJAKA: Važno je da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija čuje i srpski glas!”

  1. Kad je pravi trenutak da se izađe sa problemom ,kad sve pohvale ili pobiju,proterani, najavili su pre dva meseca hitno obraćanje…..bla,bla trući. …ko kog ovde za. …..

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter