Izvor:
29.11.2018 u 16:18
0

KO JE OSLOBOĐEN NAMETA? Priština objavila uslove pod kojim SRPSKI PROIZVODI mogu ući na Kosovo bez takse!

Vlada Kosova negirala je danas da je uvodjenje taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH upereno protiv kosovskih Srba.

"Te izjave nisu istinite, neodržive su, neprihvatljive za istinu i ciljeve odluke Vlade Kosova. Ovo je suverena odluka i dolazi kao rezultat stalnih smetnji koje Srbija čini našoj zemlji", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Kosovska vlada je navele da se te zaštitne mere ne odnose se na donacije koje su skladu sa zakonom o oslobadjanju od carinskih taksi.

"To podrazumeva da crkva i crkveni objekti, diplomatske i konzularne misije i njihovi zaposleni, sem zaposlenih sa Kosova, imaju pravo da uvoze robu oslobodjenu od carinskih taksi koje su za ekskluzivno i službeno korišćenje misije, ili za lično i ekskluzivno korišćenje zaposlenih u misiji, osim domaćih radnika", navodi se u izjavi.

Od plaćanja takse su oslobodjeni i dobitnici grantova od Vlade Kosova, vladinih agencija, vladinih ili nevladinih organizacija koje deluju van ili unutar Kosova, programi i pomoć Vlade Kosova za humanitarne programe i projekte.

Bez carinske takse se na Kosovo može uvoziti i roba za lične potrebe pojedinca u vrednosti do 175 evra.

U izjavi se navodi da u dokumentaciji za svu robu koja se uvozi na Kosovu, bez obzira da li je oslobodjena od carinske takse, u pratećim dokumentima i deklaraciji treba da stoji naziv destinacije Republika Kosovo.

Za robu koja je oslobodjenja taksi od 100 odsto, a u čijoj dokumentaciji ne bude stajala odrednica Republika Kosovo, neće biti dozvoljen uvoz na Kosovo.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter