Izvor: kurir
25.10.2021 u 09:03
0

LIDERI POSLALI PORUKU: Tenzije u REPUBLICI SRPSKOJ biće spuštene, Dodik spreman da razgovara

Dvojica lidera su poslala odgovornu poruku da će se sva otvorena pitanja rešavati dogovorom jer je on instrument mira, ocena je stručnjaka

Tenzije u Republici Srpskoj biće spuštene u narednom periodu i politički razgovor će se svesti na poštovanje slova Dejtona, ocena je stručnjaka nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika. 

PROČITAJTE JOŠ: VULIN: U HRVATSKOJ POSTOJI KONSENZUS DA VUČIĆ MORA NESTATI SA POLITIČKE SCENE!

Nakon najavljenih mogućih sankcija EU prema Republici Srpskoj, Vučić je preksinoć poručio da će se Srbija apsolutno usprotiviti tome, te zamolio sve da se razgovara i problemi rešavaju dijalogom.

PROČITAJTE JOŠ: Ambasador Alžira sutra u oproštajnoj poseti kod Vučića

– Moj je poziv svima koji misle da su sankcijama sve završili, da je samo pitanje implementacije, da još jednom razmisle pre nego što takvu odluku donesu. Srbija se neće pridružiti sankcijama i neće biti blokade na Drini dok sam ja predsednik – naglasio je Vučić.

Istakao je da je Dodik spreman da razgovara kako bi institucije BiH profunkcionisale, ako bi se rešilo pitanje korišćenja šuma i poljoprivrednog zemljišta, koje se navodno oduzima RS i predaje u ruke centralnih organa vlasti BiH.

PROČITAJTE JOŠ: BRNABIĆ: Vučićevo ubistvo planirano na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji

Dodik je poručio da će se RS politički boriti za svoja prava i da nije spreman da je žrtvuje za mir.

– RS namerava politički da se bori za svoja prava i ne traži ništa osim onoga što joj pripada – naglasio je Dodik i rekao da je spreman da se lično žrtvuje za RS. Stručnjaci iz diplomatskih krugova ocenjuju da je sa ovog sastanka poslata odgovorna poruka.

– Dodik ne samo što je rekao da će prestati da žrtvuje RS već je okrenuo oštrinu problema na pitanje šuma i voda koje centralni organ želi da uzme iz vlasništva RS. Pozvao je da se razgovara o ta dva pitanja, što je konstruktivno. Takođe, stalno je naglašavao svoju punu odanost slovu Dejtonskog sporazuma. Generalno je nakon ovog susreta izašao kao konstruktivan politički činilac svodeći sadašnju političku krizu na dva pitanja koja treba da budu parametar spremnosti i odgovornosti druge strane, koja treba da deluje. Isključio je mogućnost secesije i sveo je sve na dogovor. Sada je odgovornost i na drugima da doprinesu uspehu, a ne da vrše pritisak na RS – smatra bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.

On ocenjuje da je Vučić principijelno podvukao da podržavamo Dejton, kao i da se otvorena pitanja rešavaju dogovorom, jer je on instrument mira.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter