Izvor:
15.10.2019 u 11:51
0

MAJA GOJKOVIĆ: Parlamentarci su shvatili želju GRAĐANA!

Predsednica Skupštine Srbije i predsedavajuca 141. Skupštine IPA, Maja Gojković, povodom 130 godina osnivanja ove organizacije, istakla je danas da su parlamentarci, koliko god složene prilike bile, shvatali želju građana za saradnjom i zajedničkim odgovorom na izazove.

Tako je ideja parlamenataraca Vilijama Randela Kremera i Federika Pasija i danas živa, kroz debatu koju vodimo u ovoj beogradskoj nedelji parlamentarne diplomatije – rekla je Gojković na posebnoj sesiji IPU o obeležavanju jbileja.

Čitav svet, navodi Gojković, nalazi se na velikoj prekretnici i raskrsnici i ukazuje da smo svedoci upornih kršenja pravila i načela međunarodnog prava.

Naši parlamenti u 21. veku suočavaju se sa brojnim izazovima i zato moramo biti spremni da se samokritički preispitujemo i utvrdimo kako možemo da unapredimo naš rad u najboljem interesu građana koje predstavljamo – kaže Gojković i dodaje da jedino tako možemo da izgradimo poverenje građana koji nas biraju u godinama koje dolaze.

Ističe da unapređenje demokratije predstavlja zadatak Interparlamentarne unije, te podseća da neprestrano nacionalne parlamenate treba da traže odgovore i nalaze rešenja za potrebe građana.

Da bismo izgradili jake parlamente okrenute budućnosti, moramo neprekidno da negujemo i unapređujemo razumevanje i poverenje između nas, nosilaca političkih funkcija i građana koji nas biraju, jer je transparentnost našeg rada ključna za našeg izgradnju tog poverenja – objašnjava predsednica srpske skupštine.

Srbija kao zemlja domaćin, ističe Gojković pridaje izuzetan značaj ovom zasedanju, ne samo usled privrženosti vrednostima IPU, već i zbog okolnosti obeležavanja još nekoliko važnih jubileja: 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta, 70 godina od usvajanja Ženevskih konvencija, 40 godina od usvajanja Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije protiv žena i 20 godina od kada je zasedanje IPU održano u jednoj od zemalja Grupe 12+.

Gojković je podsetila da je Skupština Srbije, u želji da čitavo društvo podseti na ovaj važan jubilej parlamentarnog sveta, na Međunarodni dan parlamentarizma, 30. juna, priredila izložbu „1889-2019: Proslava 130 godina Interparlamentarne unije“

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Tanjug INFO

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter