Izvor:
22.05.2019 u 08:15
0

MILOVAN DRECUN: Međunarodna zajednica mora da poštuje izbornu volju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji!

Međunarodna zajednica mora da poštuje izbornu volju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, poručio je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i ocenio da je zajedničko saopštenje zemalja Kvinte o izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM pokušaj da se umanje i omalovaže rezultati koje je postigla Srpska lista.

Komentarišući ocenu ambasada Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD da su izbori održani u nedelju u četiri opštine na KiM, protekli u mirnoj atmosferi, ali da ima nerešenih pitanja u vezi sa izborima iz 2017.godine, Drecun je rekao da na taj način zemlje Kvinte pokazuju da nisu zadovoljne rezultatima izbora.

To je svestan pokušaj da se umanje i omalovaže rezultati Srpske liste. Za zemlje Kvinte bi u potpunosti bio demokratski proces da su neki drugi dobili poverenje srpskog naroda na severu KiM – rekao je Drecun.

Istakao je da je Srpska lista neraskidivo povezana sa Srbijom i zvaničnim Beogradom, da je srpski narod na severu KiM na izborima poslao poruku da ih niko neće deliti i ocenio da to najviše smeta zemljama Kvinte.

Komentarišući izjave da su na izbore izašli samo oni koji imaju interesa, Drecun je naglasio da je interes Srba da imaju vlast u četiri opštine na severu KiM i da to treba da bude interes svih Srba.

Na izbore se ide iz interesa, u pitanju je opstanak Srba na KiM, a srpski narod to ne može da izdejstvuje bez saradnje sa Srbijom i zato su potrebni jedinstvo i Srpska lista – naglasio je Drecun.

On smatra da su podnošenjem ostavki u novembru prošle godine, predsednici četiri opštine na severu KiM povukli mudar potez reagujući na takse koje je uvela Priština, a kojim je trebalo skrenuti pažnju međunarodne javnosti na to koliko su takse pogubne po opstanak srpskog naroda.

Sada zemlje koje podržavaju nezavisnost Kosova pritiskaju Prištinu i traže da se ukinu takse. Taj potez je doneo određeni efekat, Srbi su uspeli da pokažu da neće da prihvate sve što nametne Priština – ocenio je Drecun.

Kako je rekao, izborima na severu KiM sprečena je mogućnost da Albanac bude izabran za gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice imajući u vidu ranije najave Albanaca o ujedinjenju severne i južne Mitrovice.

Drecun se osvrnuo i na izjavu predsednika opštine Bujanovac da je pripajanje Kosovu najbolje rešenje za tzv. Preševsku dolinu na jugu centralne Srbije, ocenjujući da političke vođe Albanaca u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa dovode albansku zajednicu u poziciju taoca velikoalbanskih pretenzija Tirane i Prištine, i da služe za cenkanje i potkusurivanje od strane Prištine

To su provokacije koje su usklađene. Naravno da o svemu tome treba da se pitaju i Srbi koji žive u te tri opštine – dodao je Drecun.

Najnovije vesti iz zemlje i sveta možete pogledati OVDE

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter