Izvor: BSC HAPPY
29.03.2023 u 17:25
0

MINISTAR MALI SA AMBASADOROM FINSKE: Razgovor o sprovođenju zelene agende

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa ambasadorom Finske u Srbiji Kimom Lahdevirtom o saradnji dve zemlje, kao i o sprovođenju zelene agende.

Mali i Lahdevirt su razgovarali o članstvu Srbije u Koaliciji ministara finansija u vezi sa klimatskim promenama, a potpredsednik Vlade je istakao da će Srbija pristupiti pomenutoj koaliciji i da se nada da će i druge zemlje regiona učiniti isto.

SINIŠA MALI OBRADOVAO GRAĐANE: „Počela prijava za penzionerske kartice, onlajn i u filijalama Fonda PIO!“

Ministar Mali se zahvalio na pozivu za pristupanje i istakao da je reč o izuzetno važnoj temi, kojoj se Vlada Srbije posebno posvetila u poslednjih nekoliko godina.

Ministar je dodao da je Srbija 2021. godine izdala prvu zelenu obveznicu, kao prva zemlja u regionu i jedina zemlja van Evropske unije koja je to uspela da uradi i istakao da je Srbija rešila višedecenijski problem deponije u Vinči, kao i da se u okviru projekta „Čista Srbija“ grade fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizaciona mreža Srbije.

Ministar Mali je naglasio i da je norveška kompanija Ristad angažovana za podršku u transformaciji energetskog sektora, kao i da je ulaganje u taj sektor apsolutni prioritet Vlade Srbije.

Potpredsednik Vlade je naglasio i da je za Srbiju najvažnije da njena ekonomija nastavi da raste, kao i da je sprovođenje projekata iz okvira zelene agende upravo dobar izvor rasta.

Ambasador Lahdevirt čestitao je ministru Malom na priznanju „Reformator godine“, koje mu je dodelio NALED, i u tom kontekstu naglasio važnost digitalizacije za reformske procese. On je dodao i da je Finska digitalno najnapredija zemlja u Evropi.

Ministar Mali se nadovezao i istakao da je u transformaciji i modernizaciji Poreske uprave upravo učestvuje konsultant iz Finske, koji je bio i direktor u toj upravi u svojoj zemlji.

Rekao je i da slede novi važni projekti u Upravi carina, kao što su e- otpremnice, te da će, zajedno sa već postojećim e-fakturama, biti zaokružen jedan veoma važan proces koji se dešava u privredi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter