Izvor:
06.10.2016 u 23:32
0

MINISTAR ODBRANE NA MEĐUNARODNOM SKUPU: Najavio NOVI STRATEŠKI CILJ srpske vojske!

Strateški cilj je povećanje investicija u proizvodnju novih sistema, koji se koriste kako u oblasti odbrane, tako i u civilstvu, izjavio je danas ministar odbrane Zoran Ðorđević, navodeći da će Vlada Srbije uvek prepoznati značaj ulaganja u projekte, istraživanja i razvoj u oblasti odbrane.

Na otvaranju 7. međunarodnog naučno-stručnog skupa iz oblasti odbrambenih tehnologija – OTEH 2016 u Vojnotehničkom institutu, Ðorđević je izrazio nadu da će ovogodišnji OTEH uvećati postojeće značajno interesovanje za bilateralnu saradnju sa Srbijom i doprineti ulaganju u proizvodnju odbrambenih sistema, kao i njihovo plasiranje na domaćem i inostranom tržištu.

Ðorđević je, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, rekao da takve investicije imaju direktan uticaj na povećanje ekonomskog razvoja Srbije, kao i na poboljšanje izvoza, podizanje znanja i domaćih proizvodnih kapaciteta, unapređenje industrijsko-tehnološke baze, te revitalizaciju grana industrije kao što su avio-industrija, mašinska, elektro, hemijska i mnogo druge.

Na otvaranju dvodnevne konferencije, čiji je organizator Vojnotehnički institut zajedno sa Upravom za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane, Ðorđević je govorio o važnosti OTEH-a za razvoj naučnih saznanja u oblasti odbrane i o međunarodnom značaju te konferencije.

Direktor Vojnotehničkog instituta, pukovnik Zoran Rajić istakao je da danas postoji realna potreba za bliskom saradnjom i razmenom iskustava između svih subjekata koji učestvuju u oblasti razvoja sredstava naoružanja i vojne opreme, počev od razvojnih institucija, preko proizvođača do samih korisnika.

– Jedan od načina uspostavljanja i produbljivanja saradnje upravo je učešće na međunarodnim skupovima i konferencijama, kao što je OTEH- kaže Rajić i dodaje da će na ovogodišnjem OTEH-u biti više od 500 autora i koautora iz 14 zemalja sveta, koji će izložiti 131 rad, a od toga 23 iz inostranstva.

Već nekoliko godina zaredom, OTEH je posvećen najvećim srpskim i svetskim naučnicima.

Ove godine je posvećen matematičarki Milevi Marić Ajnštajn, a o njenom radu u uvodnom predavanju govio je profesor Velimir Abramović.

OTEH je naučno-stručni skup iz oblasti odbrambenih tehnologija, koji se od 2005. održava kako bi se sagledala dostignuća u toj oblasti. Međunarodni karakter dobio je 2011. godine, a održava se svake druge godine.

Svečanom otvaranju konferencije prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković sa saradnicima, strani vojni predstavnici, predstavnici preduzeća odbrambene industrije, fakulteta, autori radova, zaposleni u Vojnotehničkom institutu.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter