Izvor: Tanjug
03.12.2022 u 20:53
0

Ministar Selaković posetio je Leskovac povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom!

Povodom obeležavanja 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, državni sekretar Miomir Đorđević i pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević, posetili su Leskovac.

Tom prilikom, ministar Selaković obišao je Sportsko-rekreativni centar Dubočica koji je, uz podršku Ministarstva, prvi put od osnivanja, odnosno od 1983. godine, postao dostupan osobama sa invaliditetom, ugradnjom lifta i stolice za bazen.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Selaković je zahvalio predstavnicima Udruženja obolelih od multiple skleroze Leskovca koji su inicirali rešavanje pitanja pristupačnosti ove ustanove, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

“Samo odgovornim pristupom i posvećenošću možemo da doprinesemo uključivanju osoba sa invaliditetom u sve segmente života, posebno u proces rada“, rekao je tom prilikom Selaković i naglasio da je zadatak države da unapredi njihov položaj u društvu i uslove za zapošljavanje, posebno imajući u vidu da su osobe sa invaliditetom dobri radnici.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je zahvalio Selakoviću na podršci koju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pruža organizacijama osoba sa invaliditetom u Leskovcu, a posebno na podršci u rešavanju problema pristupačnosti Sportsko-rekreativnog centra koji je prvi put posle 39 godina postao pristupačan osobama sa invaliditetom.

Polaznica Akademije mladih lidera za osobe sa invaliditetom i potpredsednica Udruženja obolelih od multiple skleroze Jablaničkog okruga Jelena Polić je zahvalila Ministarstvu i Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom što su Sportsko-rekreativni centar učinili dostupnim svim građanima Leskovca i podsetila da je Ministarstvo u prethodnom periodu obezbedilo značajna sredstva za adaptaciju i opremanje prostorija udruženja koje okuplja osobe obolele od multiple skleroze.

Selaković je podsetio da je Ministarstvo pre svega prijatelj i podrška osobama sa invaliditetom i da će inicijative koje mogu da doprinesu inkluziji osoba sa invaliditetom i u narednom periodu biti podržavane.

Ministar je najavio da će u narednom periodu biti rešeno pitanje pristupačnosti u leskovačkom Narodnom muzeju, što je od značaja za osobe sa invaliditetom koje žive u Leskovcu, ali i za one koji će posetiti ovaj grad.

“Važni datumi su prilika da skrenemo pažnju na položaj osoba sa invaliditetom u društvu, ali naša briga o ovoj osetljivoj kategoriji građana je svakodnevna, a u periodu koji je pred nama biće još intezivnija“, poručio je ministar.

Nakon obilaska Sportsko-rekreativnog centra, on je obišao je u Leskovačkom kulturnom centru izložbu radova pristiglih na likovni konkurs koji je povodom 3. decembra, uz podršku Ministarstva, realizovalo Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Leskovac.

Predsednik ovog udruženja Dejan Petković uručio je ministru Selakoviću i gradonačelniku Cvetanoviću zahvalnicu za uspešnu saradnju, podršku u radu udruženja i afirmaciju stvaralaštva osoba sa invaliditetom.

U Svečanoj sali Grada Leskovca, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, organizovan je tradicionalni prijem predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom sa teritorije Leskovca na kome je razgovarano o merama podrške i prioritetima udruženja kako bi u narednom periodu dodatno unapredeli položaj osoba sa invaliditetom u ovoj lokalnoj zajednici.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastaće se u nedelju u Beogradu sa iranskim kolegom Hoseinom Amir Abdolahijanom!

Tom prilikom Selaković je istakao da mu je čast što na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom boravi upravo u Leskovcu, gradu koji mnogim drugim gradovima i opštinama može da posluži kao primer kada je reč o podršci udruženjima osoba sa invaliditetom koja zastupaju njihove interese i bore se za njihova prava.

Ministar je takođe podsetio da je u poslednje dve godine resorno ministarstvo uložilo sredstva u adaptaciju i uređenje prostorija dva leskovačka udruženja – Udruženja obolelih od multiple skleroze i Udruženja MNRO „Duga“.

U istom periodu za projektno finansiranje leskovačkih udruženja iz republičkog budžeta izdvojeno je 12 miliona dinara, od kojih je pet miliona utrošeno na izgradnju lifta u Sportsko-rekreativni centar „Dubočica“.

Obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Leskovcu prisustvovala je i Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije i Marijana Taranović-Todorović, sekretar Saveza za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Srbije.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana, sa ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učestvovanje u društvenom životu.

Uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, savezi i udruženja osoba sa invaliditetom Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležavaju u gradovima širom Srbije različitim aktivnostima kojima prisustvuju predstavnici Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom.

Kako bi na najbolji način predstavili mogućnosti osoba sa invaliditetom i ulogu i značaj organizacija koje ih okupljaju, u partnerskom odnosu Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom i organizacija prvi put izrađen je jedinstven sajt “www.srbijabezbarijera.rs“, koji na jednom mestu predstavlja stvaralaštvo osoba sa invaliditetom, ulogu i značaj organizacija koje ih okupljaju i objedinjuje sve rezultate ostvarene u partnerstvu za dobrobit osoba sa invaliditetom, dodaje se u saopštenju.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter