Izvor: Alo.rs
17.11.2023 u 20:42
0

MINISTAR VESIĆ I ŽIOFRE NA SASTANKU: Razgovor o godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, sastao se sa ambasadorom EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom, sa kojim je razgovarao o najnovijem godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji u oblasti saobraćaja i kao i o projektima koje finansira EU u sektoru saobraćaja

Ministar Vesić je izrazio zadovoljstvo saradnjom Ministarstva i Delegacije EU i zahvalio ambasadoru Žiofreu na podršci koju EU pruža. Ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ukinut Zakon o linijskoj infrastrukturi, dok su izmenjeni zakoni koji regulišu železnice i interoperabilnost železničkog sistema.

Ostali zakoni koje je potrebno izmeniti su u pripremi i trebalo bi da budu usvojeni nakon predstojećih parlamentarnih izbora. Ministar je najavio da bi nova Nacionalna strategija saobraćaja trebalo da bude usvojena 14. februara 2024. godine i time će biti ispunjen jedan od dugo čekajućih nalaza Godišnjeg izveštaja.

„ISPUNJENO VUČIĆEVO OBEĆANJE“ Ministar Vesić obišao radove na rekonstrukciji puta Suvi Do-Stubal

Vesić je takođe predstavio i šta je urađeno u poslednje vreme na projektima saobraćajne infrastrukture:

“Sledeće godine ćemo pokrenuti izgradnju pruge Beograd-Niš, a osim toga ćemo, zajedno sa Severnom Makedonijom potpisati memorandum i ići pred evropske organe za izgradnju pruge između Niša i Skoplja. Takođe, sa Vladom BiH ćemo pred EU izaći sa projektom izgradnje pruge Beograd-Sarajevo koja će biti rekonstruisana. Naše evropske partnere sam obavestio i da sa Vladom Bugarske planiramo izgradnju brze pruge između Beograda i Sofije”, rekao je Vesić.

To su projekti koji će, istakao je ministar, omogućiti da Srbija bude deo mreže evropskih saobraćajnica i bude bliže punom članstvu EU gde je, kako je rekao, Srbiji odavno mesto.

Ambasador Žiofre je istakao novi Plan rasta i rekao: „Dodatno finansiranje od 6 milijardi evra koje je predloženo za region Zapadnog Balkana biće velika prilika za Srbiju da sprovodi predstojeće infrastrukturne projekte uporedo sa neophodnim socio-ekonomskim reformama. Kroz ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, uz reforme, ne samo u sektoru saobraćaja, već i u oblasti vladavine prava, građani Srbije bi trebalo da osete koristi od članstva u EU i pre formalog pristupanja.“

U kontekstu značajnih investicionih projekata u saobraćaju, ambasador je istakao važnost aktivne i transparentne razmene informacija sa svim zainteresovanim stranama kako bi se privuklo više kompanija, uključujući i kompanije iz Evropske unije, da učestvuju na tenderima i time unapredile konkurenciju.

Ambasador je prepoznao rad Srbije u sektoru saobraćaja i istakao preporuke iznete u Godišnjem izveštaju. On je naglasio da ukupna pomoć EU Srbiji i regionu koja se pruža kroz pretpristupne fondove u kombinaciji sa novonajavljenim Planom rasta EU bi dovela do pomoći po glavi stanovnika uporedivu sa onom koje države članice EU dobijaju od EU kroz kohezione fondove.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter