Izvor: Kurir.rs/RTS
21.12.2022 u 10:04
0

MINISTAR VUČEVIĆ JASNO IZNEO SVOJ STAV: „Kurtijeva izjava je pokazatelj da ne mari za ljudske živote…“

Ministar obrane Miloš Vučević ocenio je je danas da je izjava premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, da uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve, opšta pretnja Srbiji i narodu na KiM i jasna poruka da Kurti ne mari za ljudske žrtve.

„TVOJE VELIKO LAVOVOSKO SRCE BIĆE ZVEZDA VODILJA GENERACIJAMA KOJE DOLAZE“ Ministar Miloš Vučević se oprostio od Siniše Mihajlovića

Vučević je rekao da je Kurti u svojoj izjavi poručio da ga ne interesuju ljudski životi kako bi uklonio barikade i dodao da je takva izjava opasna jer pokazuje da Kurti ne odustaje od sprovodjenja terora nad Srbima, nasilja i postizanja krajnjeg cilja – da Srbi napuste svoja ognjišta.

„Kurti želi da predstavi da su samo te barijere problem, sve ostalo je idealno, pa kada oni to uklone, koliko god treba da ljudi strada i sa jedne i sa druge strane posle toga sve će biti idealno“, kazao je Vučević. Ministar je naveo da je situacija na severu Kosova veoma komplikovana, a da je dodatno usložnjava i izjava ambasadora Nemačke u Prištini Jerna Rodea da se barikade moraju ukloniti do 25. decembra, dodajući da je to scenario koji nas ne vodi u smirivanje tenzija, već u haos.

„Srbija mora da nastavi sve što je do nas u kontekstu diplomatskih kontakata i razgovora i moramo da se rukovodimo racionalnim rezonima, da ne dozvolimo da nas emocije obuzmu, da napravimo neku grešku“, kazao je Vučević i dodao:

„Ovo je ispitivanje nerava, ko je u jačoj i boljoj političkoj kondiciji. Kurti i njegovi pokrovitelji ovo rade da bi nas iscrpljivali i da bismo mi u Srbiji rekli da je bespredmetno da raspravljamo i da treba da se pomirimo, jer ne možemo normalno da živimo. Oni prave okolnosti da ne možemo norlmalno da živimo, da ne znamo hoće li krenuti u neku akciju da nekog novog uhapse, hoće li nekoga ubiti, proterati“, ocenio je Vučević.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Dodao je kako stižu različite diplomatske poruke koje su nesinhronizovane ili namerno nesinhronizovane, od onih da smiruju obe strane, do toga da Priština ima pravo da administrativno upravlja celom teritorijom, što se kao je procenio, očigledno svodi na etničko čišćenje.

Na poruku Euleksa koji je zatražio uklanjanje barikada i saopštio kako severom KiM „šetaju grupe maskiranih pojedinaca“, Vučević je rekao kako se nada da se to odnosi na Kurtijevu policiju koja se tamo nalazi ilegalno.

„Nadam se da Euleks misli na ilegalno zaposedanje pozicija onoga što oni nazivaju kosovksa policija i nadam se da ne misle na srpsku zajednicu. Da ne bude da su opet neke srpske kriminalne, paravojne formaicje u pitanju, da se ne vadi opet taj narativ iz devedesetih godina iz neke fioke. Zato je važno da budemo smireni i racionalni, da ne bismo ponovo ušli u tu marticu, jer su pisci tih scenarija nama dobro poznati i sad se opet javljaju i nagoveštavaju kakava bi mogla biti podela uloga. Ne smemo nasedati na tu priču, da ne bismo opet bili proglašeni za loše momke, prekma kojima je dozvoljeno postupati na razne načine“, apelovao je Vučević.

Dodao je kao se radi o igri nerava, političkog stpljenja i murdosti i zato je zamolio građane da se ne ide u krajnosti da jedni šire defetizam, a drugi pozoivaju da se krene tenkovima, artiljerijom i avijacijom na KiM.

„Vojska Srbije je raspoređena u skladu sa strateškim procenama i operativno-taktičkim zadacima, tako da ona vodi računa o svim aspektima bezbednosti naše države„, rekao je Vučević upitan koliko je VS blizu KiM. On je jučerašnji razgovor sa komandantom Združene komande južnog krila NATO admiralom Stjuartom Mančom i komandantom KFORA generalom Anđelom Rastućijem ocenio kao dobre.

„Razgovori su bili korektni, jer nakon njih nije bilo ni jedne izjave admirala Manča koja bi mogla da nas uznemiri“, istakao je Vučević. Naveo je da je Radtućija nekoliko puta pitao da li zna gde je uhapšeni Dejan Pantić, ali da nije dobio odgovor, osim da ga je Euleks obišao i da je dobio medicinsku pomoć. „Rastući je nekoliko puta ponovio da je za njih ova situacija neodrživa, ali to nas vodi ka političkom dijalogu, a ne nekom fizičkom obračunu, kakav verovatno Kurti priželjkuje. Srbija mora da bude smirena, da idemo ka nastavku političkog dijalog, ali postoje crvene linije. Nema Oluje, nema Bljeska, nema marta 2004. godine“, naglasio je Vučević.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter