Izvor: TANJUG
03.11.2022 u 10:54
0

MINISTARKA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE IRENA VUJOVIĆ PORUČILA: „Kvalitet VAZDUHA prioritet za Vladu Srbije!

Za Vladu Srbije je čist vazduh jedan od prioriteta, poručila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović povodom obeležavanja svetskog Dana čistog vazduha i navela da će ministarstvo nastaviti da subvencioniše zamenu kotlova, kupovinu eko vozila, kao i sa pošumljavanjem.

Ona je potvrdila da je u posleđih nekoliko dana zabeležen povećan nivo zagađenja u gradovima širom zemlje i dodala da resorno ministarstvo radi sve kako bi se kvalitet vazduha poboljšao.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Istakla je, u izjavi za medije, da 65 odsto zagađenja dolazi iz individualnih ložišta i da je ključno da što više domaćinstava i javnih ustanova pređe na ekološki prihvatljivije načine grejanja.

– Postoje gradovi u Srbiji u kojima je zabeleženo zagađenje, vidimo da ni u Beogradu kvalitet vazduha nije na zadovoljavajućem nivou. Mi smo se u prethodne dve godine trudili da zamenimo gradske toplane i druga ložišta da prednju na ekološki efikasnije energente, rekla je Vujovićeva.

Navela je da su u više od 50 jedinica lokalnih samouprava u Srbiji zamenjene kotlarnice i da će se efekti toga videti tokom naredne godine.

Istakla je da najveći problem i dalje prave individualna ložišta, iako je ministarstvo kroz subvenciju pomoglo zamenu kotlova u domaćinstvima širom zamlje Nišu, Užicu, Kosjeriću…

Takođe, podsetila je da su zamenjeni kotlarnice i u školama i sportskim salama u Valjevu, Kosjeriću, Novom Pazaru i drugim gradovima, kao i da je rešen višedecenijski problem sa gradskom toplanom u Kragujevcu.

SUTRA POČINJE GREJNA SEZONA U BEOGRADU: Krenule tople probe, radijatori će biti topli!

Nastavićemo i dalje da pomažemo i pravne subjekte i fizička lica kroz konkurse koji se raspisuju svake godine, poručila je Vujovićeva.

Kada je reč o pošumljavanju, ministarka je najavila da će uskoro početi sezona sadnje i da će se saditi širom zemlje.

Vujevićeva je kazala da je značajne rezultate u borbi protiv zagađenja vazuha dala mera i subvencija ministarstva za prelazak na električna i hibridna vozila.

Izrazila je zadovoljstvo što su građani pokazali veliko interesovanje za prelazak na eko vozila.

– Mi smo izdvojili značajna sredstva u ovoj godini i svakodnevno primimo desetine zahteva. Na taj način građani su i podigli svest da svoja vozila zamene za ekološki prihvatljiva, rekla je ona.

Zaključila je da borba za čistiji vazduh mora biti intenzivna, jer je zagađivača u Srbiji jako puno i poručila da će ministarstvo nastaviti da daje svoj doprinos u toj borbi.

Širom sveta se danas obeležava Svetski dan čistog vazduha, kao podsetnik da je vazduh uslov života i kao upozorenje na opasnosti usled svakodnevnog prekomernog emitovanja štetnih materija u atmosferu.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter