Izvor:
14.04.2016 u 20:46
0

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Novi standardi u porodilištima

Akreditacije zdravstvenim ustanovama u pilot projektu izrade standarda porodilišta i neonatološke zdravstvene zaštite, koje je usvojila Radna grupa Agencije za akreditacije Ministarstva zdravlja u saradnji sa UNICEF-om, uručene su danas Kliničkom centru u Nišu, Kliničkom centru Vojvodine, Opštoj bolnici u Užicu i Opštoj bolnici u Pančevu.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko rekao je posle uručenja Sertifikata da je uvođenje standarda u oblast ima poput ginekologije i neonatologije od velikog značaja, saopštilo je ministarstvo.

"Kriterijumi kao što su prisustvo oca na porođaju, upoznavanje trudnica sa odeljenjem i osobljem gde će se poroditi, kao i kadrovska kompetencija, uvešće red i norme u ovim oblastima", rekao je Vicko.

Direktor Kancelarije UNICEF-a za Srbiju, Mišel Sen-Lo (Mićel Saint-Lot), rekao je da su standardi za akreditaciju porodilišta i neonatalnu zdravstvenu zaštitu sada usklađeni sa međunarodnim standardina i nacionalnim strateškim prioritetima, i predstavljaju vodilju za unapređenje kapaciteta ovih zdravstvenih ustanova.

"Najnovija istraživanja u neuronauci pokazuju da su uspostavljanje veze između majke i deteta i odgovarajuća ishrana i stimulacija kroz dojenje ključni zaštitni faktori za optimalan razvoj deteta. Ovo je još važnije za bolesnu i osetljivu novorođenčad. Porodilišta i odeljenja neonatologije imaju ključnu ulogu u podržavanju roditelja da usvoje ove pozitivne prakse ponašanja", naveo je Sen-Lo.

Standardi za akreditaciju pordilišta i neonatalnu zdravstvenu zaštitu nastali su iz potrebe da se odgovori na specifičnosti zdravstvene zaštitite majki i dece u najosetljivijem periodu njihovog života.

Oni su takođe imali za cilj da kvalitet bolničke nege majke i novorođenčadi usklade sa međunarodnim standardima kvaliteta efektivne perinatalne zdravstvene zaštite i time pomognu rešavanje prepoznatih izazova u organizaciji i kvalitetu ovih usluga.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter