Izvor: Novosti.rs
21.06.2023 u 07:28
0

NADA ZA SRBIJU I CEO BALKAN: U Parizu se danas odlučuje o zemlji domaćinu međunarodne izložbe EKSPO 2027

GENERALNA skupština Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) glasaće danas u Parizu za domaćina EKSPO 2027.

Među pet kandidata je i Beograd, sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“. Prema saznanjima „Novosti“, srpska prestonica ima dobre izglede u konkurenciji sa još četiri kandidata, Minesotom (SAD), Puket (Tajland), Malaga (Španija) i San Karlos de Bariloče (Argentina), ali će konkurencija biti izuzetno jaka.

Beograd se uspešno predstavio na prezentacijama u Gradu svetlosti, između ostalog u novembru prošle godine i nedavno, u aprilu.

– Srbija predstavlja temu koja želi da prodre u sve sfere čovečanstva – poručio je tom prilikom generalni direktor BIE Dimitri Kerkences. – Kroz sport i muziku, ljudi mogu da prenose znanje, jačaju veze i probijaju granice, na svim nivoima, bez obzira na godine. Igra nam omogućuje da budemo kreativni. To je ono što nam je danas potrebno više nego ikada.

ZBOGOM KURTI: Sankcije LAŽNOJ DRŽAVI – austrijska novinarka iznela detalje, PETAR STANO potvrdio

Predsednik Izvršnog komiteta BIE Alen Berger je takođe istakao da je u Beogradu imao produktivne razgovore. Pred početak današnjeg tajnog glasanja pred delegatima iz 179 zemalja, kandidati će imati još jednu priliku na predstavljanje od dvadeset minuta.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali je izjavio da bi organizacija izložbe EKSPO 2027 bila potvrda rezultata ekonomske politike Srbije. Kompleks bi trebalo da se gradi u Surčinu pored novog Nacionalnog stadiona.

– Na svetskim izložbama kao zemlja učestvujemo od 1885. godine, ali ovo je prvi put da smo se kandidovali da bude kod nas – istakla je na prvom predstavljanju predsednica Vlade Ana Brnabić.

Sve prezentacije su prošle veoma dobro. Čitav svet bi došao u Beograd i u Srbiju. Ekonomski bi to značilo da se predstavljamo kao destinacija zanimljiva čitavom svetu. To je pokazatelj jače, drugačije, mnogo snažnije i bolje predstavljene Srbije.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je naglasio da bi organizacija EKSPO 2027 bila od izuzetnog značaja ne samo za Beograd i Srbiju, već i za ceo region.

U kampanji naše zemlje u kandidaturi za EKSPO 2027 učestvovali su do sada, osim predstavnika Vlade, i naši poznati umetnici i sportisti kao što su Stefan Milenković, Miki Manojlović, Novak Đoković, Tijana Mandić, Lena Kovačević, Milica Mandić, Jelena Gavrilović, Sanja Kerkez i mnogi drugi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter