Izvor:
03.06.2017 u 03:17
0

Nemački šef diplomatije iznenađen: ZAŠTO TOLIKO SRPSKO-RUSKIH BILBORDA?

Nemačka je odobrila za otvaranje dva poglavlja za Srbiju u pregovorima o članstvu u EU – Poglavlje 29 o Carinskoj uniji i Poglavlje 7 o intelektualnoj svojini.

Ta dva poglavlja biće otvorena na Medjuvladinoj konferenciji 20. juna u Luksemburgu.

Na konferenciji ministara spoljnih poslova jugoistočne Evrope nemački šef diplomatije upozorio je da Evropska unija mora više da se angažuje na Zapadnom Balkanu.

"Ne može biti da, na primer u Srbiji, velika većina stanovništva još uvek veruje da je Rusija ta koja pruža najveću finansijsku pomoć. Ne razumem zašto nekoga na putu od aerodroma ka centru Beograda pozdravlja veliki bilbord posvećen rusko-srpskom prijateljstvu, dok su žuta i plava boja Evropske unije potpuno nevidljive", naveo je Zigmar Gabrijel.

I dok nemačka štampa piše da Zapad i Rusija ne mogu da se usaglase u bezbednosnoj politici, jer Putinu nije stalo do granica već do sfera uticaja, tu je i Srbija, stara ponuda još uvek aktuelna: članstvo šest zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji – to je cilj. A njega prati gorka istina.

"Perspektiva članstva u EU poslednjih godina na Zapadnom Balkanu izgubila je deo svoje privlačnosti. Javnost je uvek bila razočarana kada bi shvatila da je taj proces pun iskušenja i da dugo traje. Zbog toga se mora promeniti retorika u EU, a i u regionu", naveo je Gabrijel.

Inače, nemački šef diplomatije prepoznao je i nabrojao interne probleme Zapadnog Balkana: zastoj u reformama, korupcija, ekonomska stagnacija i politička nestabilnost. Gabrijel objašnjava da se strahovi i stare traume koriste da bi se skrenula pažnja sa tih problema.

b92.net
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter