Izvor: Alo.rs
18.12.2023 u 09:51
0

NOVI REZULTATI RIK-A: Apsolutnu većinu ima Izborna lista „Srbija ne sme da stane“ sa 46,89 odsto

"RIK ima 24 sata, izbori su još u toku, niko ne sme da vrši pritisak na organe za srovođenje izbora, oni rade u skladu sa zakonom", kazao je prvi čovek RIK-a Dimitrijević

U Srbiji su juče održani republički, pokrajinski, beogradski i lokalni izbori.

Jutros u 9 sati Republička izborna komisija (RIK) objavila je rezultate jučerašnjih izbora u Srbiji na osnovu obrađena 7.822 od 8.273 biračka mesta.

Apsolutnu većinu ima Izborna lista Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane. Ona je osvojila 46,89 odsto glasova ili 1.670.999 glasova birača. Na drugom mestu je Izborna lista Srbija protiv nasilja sa 23.31 odsto ili 830.746 glasova birača.

„NAŠ POSAO JE UVEK BIO I OSTAĆE BORBA ZA SRBIJU“: Predsednik Vučić sumirao nedelju za nama (VIDEO)

Dimitrijević (RIK): Pet lista i tri manjinske prešle izborni cenzus na parlamentarnim izborima.

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je danas da je „na osnovu 93 odsto obrađenih zapisnika biračkih odbora“, pet stranaka prešlo cenzus za parlamentarne izbore, uz još tri manjinske stranke, ali da će konačni rezultati biti poznati 2024. godine.

Dimitrijević je za RTS izjavio da je do sada obrađeno 7.725 zapisnika, od 8.273, koliko je ukupno bilo biračkih mesta na jučerašnjim poslaničkim izborima.

Prema njegovim rečima, izborna lista „Srbija protiv nasilja“ je dobila 23,14 odsto glasova podrške, a lista „Mi – glas iz naroda“ Branimira Nestorovića 4.66 odsto. Cenzus su prešle i tri manjinske stranke, Savez vojvođanskih Mađara i dve stranke Bošnjaka.

„RIK ima rok od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta za održavanje posebne sednice na kojoj će biti saopšteni preliminarni rezultati“, rekao je Dimitrijević.

Na pitanje kako će RIK reagovati na protest koalicije „Srbija protiv nasilja“ zbog, kako su najavili organizatori, „krađe izborne volje“ građana, koji je najavljen za danas u 18.00 sati ispred Skupštine grada Beograda uz šetnju do sedišta RIK-a, Dimitrijević je rekao da je „pravo svake političke stranke da svoje nezadovoljstvo iskazuje na određeni način“.

„Izbori su još u toku, niko ne sme da vrši pritisak na organe za srovođenje izbora, oni rade u skladu sa zakonom“, kazao je Dimitrijević.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter