Izvor:
05.01.2017 u 23:50
0

Otkazana poseta: Nikolić neće na Kosovo i Metohiju!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odustao je od posete Štrpcu na Badnji dan.

U Kabinetu predsednika Republike za Tanjug su rekli da su saradnici iz Nikolićevog Kabineta, takozvana "prethodnica", na administrativnom prelazu danas bili praktično maltretirani, nekorektnim ponašanjem osoblja.

Oni su, naime, jutros od 8.30 stajali više sati, bez objašnjenja i bez bilo kakvog obraćanja nadležnih i dežurnih na prelazu, a potom su, po nalogu predsednika, krenuli nazad za Beograd.

U međuvremenu je iz Predsedništva stigla najava redakcijama da će Nikolić sutra tradicionalno uneti badnjak u zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike, nakon čega je praktično potvrđeno da se od posete Štrpcu odustalo.

Očekuje se da će Nikolić tom prilikom novinarima obrazložiti razloge za to.

Jasno je, međutim, da je predsednikova prethodnica praktično onemogućena da obavi, u skladu sa uobičajenim procedurama, bezbednosnu procenu.

Ranije danas, Nikolić je izjavio da će, "ako i kada pređe Merdare, na Kosovu i Metohiji biti bezbedan toliko koliko su bezbedni Srbi koji tamo žive.

– Dužan sam i hoću da sledim njihovu sudbinu. Ako bih kao predstavnik svih građana ignorisao tu obavezu Srbija bi nosila težak greh i teret za sva vremena – rekao je Nikolić za "Sputnjik".

On je rekao je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da će učiniti sve da ta veštačka tvorevina, koju podržavaju i na njoj bjesomučno insistiraju neke države sa Zapada i neke islamske države, ne postane članica UN.

Jutros je Tanjugu u kosovskom MUP-u rečeno da nema nikakvih prepreka Nikolićevoj poseti.

Komandir policijske stanice u Štrpcu Dragan Ivanović izjavio je Tanjugu pre podne da još uvek nemaju zvaničnu informaciju o dolasku Nikolića i da je očekuju u toku dana.

Međutim, u Prištini je bilo burnih reagovanja na hapšenje Ramuša Haradinaja u Francuskoj.

Njegova Alijansa za buducnost Kosova zahtevala je od kosovske vlade da odmah prekine dijalog sa Srbijom, sve dok se ne povuku optužnice i poternice za političkim rukovodiocima na Kosovu, ali i da se ne dopusti ulazak predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, koji je Badnji dan nameravao da dočeka u Štrpcu.

Potpredsednik ABK Ardin Ðini je povodom ranije najave sutrašnje posete Nikolića Štrpcu rekao da najmanje što Kosovo može da uradi u ovim okolnostima jeste da ne dopusti njegovu posetu, kao i da se zabrani ulazak svim srpskim zvaničnicima dok se ne povuku poternice.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter