Izvor:
31.10.2017 u 23:04
0

PALMA U BEČU: Sa Gudenusom razgovarao o dvostrukim standardima EU!

Predsednik JS i Poslaničke grupe srpsko – austrijskog prijateljstva u Skupstini Srbije, Dagan Marković Palma, razgovarao je danas u Beču sa zamenikom gradonacelnika i potpredsednikom Slobodarske partije Austrije, Johanom Gudenusom, kojem je preneo da Beograd ne prihvata dvostruke aršine EU I SAD.

Gudenus je saglasan da su na primeru Katalonije pokazani dvostruki standardi u odnosu na Kosovo, kada je reč o pravu naroda na samoopredeljenje.

Marković je podsetio da su EU i SAD, odnosno snage NATO bombardovale Srbiju 1999. i na Kosovu i Metohiji na vlast doveli teroriste.

Ukazao je da te zemlje danas imaju sasvim drugačiju retoriku u odnosu na dešavanja u Kataloniji, istakavši da se Srbija slaže da treba poštovati Ustav Spanije, ali i da je trebalo poštovati Ustav Srbije.

Austrija će od jula naredne godine predsedavati Evropskom unijom pa je Marković u razgovoru sa Gudenusom zatražio podršku te zemlje na evropskom putu Srbije i po pitanju poštovanja međunarodnog prava.

Rekao je i da Srbija poštuje Briselski sporazum što nije slučaj i sa Prištinom.

Podsetio je da je Jedinstvena Srbija pozvala Srbe da glasaju za Slobodarsku partiju Austrije na nedavnim vanrednim parlamentarnim izborima i čestitao im na odličnom rezuzltatu koji će, kako je rekao, ovu stranku odvesti u novu vladu Austrije.

“ Mi ocekujemo da ministri iz Slobodarske partije Austrije u novoj vladi nastave da podržavaju Srbiju", rekao je Marković i dodao da ista očekivanja ima i kada je reč o povećanju ekonomske saradnje dveju zemalja.

Podsetio je da je ta saradnja 2016. iznosila milijardu evra, 2017. nesto malo više, a da narednih godina Srbija očekuje da ona bude još viša.

“U Srbiji vlada politicka stabilnost i ekonomska sigurnost, u budžetu imamo suficit što investitorima uliva poverenje u predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji ima veliku međunarodnu popularnost”, rekao je Marković.

Marković, koji je i predsednik Skupštine opštine Jagodina, pozvao je austrijske investitore da još više ulažu u Srbiju i zahvalio Gudenusu što je pokrenuo internet peticiju da Kosovo ne uđe u UNESKO.

Srbija mu, istakao je, to nikada neće zaboraviti.

Gudenus je saglasan da su na primeru Katalonije pokazani dvostruki standardi u odnosu na Kosovo, kada je reč o pravu naroda na samoopredeljenje.

“Sa jedne strane imamo Kosovo koje je deo Srbije i koje su otkinuli od Srbije, a sa druge Kataloniju i Krim. Slobodarska partija Austrije se zalaze za pravičnost u međunarodnoj politici i zbog toga sam pokrenuo peticiju da Kosovo ne postane clan UNESCO”, rekao je Gudenus.

On je obećao da će Austrija učiniti sve da pomogne Srbiji da što pre postane članica EU i istakao da njegova zemlja baštini evropske i hrišćanske vrednosti.

Markivic je Gudenusu poklonio značku sa srpskom i austrijskom zastavom u znak prijateljstva između dve stranke i između dve drzave.

Marković inače predvodi 550 studenata koji su tradicionlano u organizaciji Skupštine grada Jagodine otputovali u Beč gde će biti do 2. novembra.

Marković je pred polazak rekao da očekuje i sastanak sa liderom Slobodarske partije Hjancom Kristijanom Štraheom.

izvor:tanjug.rs
Foto:Facebook/DraganMarkovicPalma

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter