Izvor:
06.07.2017 u 16:42
0

PAO DOGOVOR: Evropa konačno poklekla pred Putinom, Mađarska i Bugarska stale uz Rusiju! (VIDEO)

Budimpešta i „Gasprom“ su potpisali sporazum o produžetku gasovoda „Turski tok“ preko teritorije Bugarske i Srbije do Mađarske, saopštio je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

Prema rečima ministra, odobrena trasa je realnije rešenje od trase koja je trebalo da ide preko Rumunije i Hrvatske.

U ovom trenutku planira se da se Mađarska priključi cevovodu do kraja 2019. godine.

U junu je saopšteno da je Rusija nastavila pregovore sa Mađarskom i Srbijom o izgradnji „Južnog toka“, iako je ranije Moskva više puta saopštavala da se neće vraćati na taj projekat.

Takođe, saznalo se da Bugarska računa na ruski gas koji će puniti gasni čvor koji finansira Evropska komisija.

Nakon višegodišnjih natezanja sa evropskim agencijama i zvaničnicima unije, ukazom Vladimira Putina Rusija je nastavila radove na takozvanom Turskom toku.

Gasprom je počeo radove na polaganju naftovodnih cevi u Crno more u reonu Krasnodara u nedelju. Ukupna dužina podvodne deonice je 900 kilometara, a postavlja ga specijalizovani brod, koji nosi i polaže konstrukciju na morsko dno.

Plan je da se gasovod koji će se račvati u dve grane – snabdeva Evropu i Tursku. Jedan krak predviđen je da preko Grčke, Makedonije i Srbije nastavi ka EU.

Rusija je radove na Južnom toku privremeno obustavila nakon sankcija i pritisaka EU na Rusiju i zemlje Balkana, ali Gasprom nije prekinuo radove na gasovodu već se fokusirao na krak koji ide ka Turskoj. Najveća pretnja realizaciji Turskog toka bila je prekid odnosa sa Turskom, ali je i ova prepreka prevaziđena izmirenjem Erdogana i Putina prošle godine.

Pojedini analitičari ocenili su aktuelnu situaciju na Balkanu borbom EU i Rusije za dominaciju u regionu, koju prema njema Evropa gubi svakodnevno, zbog čega izaziva krizu u Makedoniji, koja je za sada zbog tesne saradnje sa NATO – najveća prepreka.

Odlaskom administracije Baraka Obame, ta barijera je popustila pod pritiskom ”ruskog medveda”, zbog čega su strani centri moći dali ”verar u ledja” albanskim ekstremistima u BJRM – saglasni su eksperti.

Arapski mediji preneli su danas da zemlje Bliskog Istoka ne gledaju podjednako na nastavak izgradnje Južnog toka, za koji krive SAD, jer smatraju da aktivno pomažu učvršćivanje turske dominacije u nastojanju da postignu kompromis po brojnim pitanjima, među kojima je najvažnije pitanje Kurda, sa kojima SAD sarađuje u Siriji. Podsećamo, Kurdi su najavili referendum u septembru, na kojem će se prema rečima eksperata konačno i neprovratno otvoriti pitanje njihove državnosti, zbog čega je Ankara izuzetno zabrinuta. Zvaničnici Turske prethodnih dana oštro su kritikovali namere o referendumu, a predsednik Tajip Erdogan je istakao da Turci nikada neće dozvoliti formiranje kurdse države u Siriji.

izvor/bbn

foto/arhiva

video/youtube

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter