Izvor: BSC HAPPY
18.01.2023 u 17:18
0

Petar Petković nakon novih tenzija na Kosovu i Metohiji: „Više je nego očigledno da je jedini izazivač kriza i svih nevolja na KiM Aljbin Kurti!“

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je jutros Kurtijeva policija jednostrano i protivpravno počela da sprovodi ponovo kaznenu politiku, da maltretira Srbe na prelazima i ruši sporazum čime pravi uvod u nove tenzije i probleme na severu KiM.

„Aljbin Kurti ponovo pokušava da izazove novu krizu i tenzije na severu Kosova i Metohije i od jutros njegovi policajci ne dozvoljavaju vozilima koja imaju uredne registracije sa „KM“ oznakama da pređu preko prelaza Jarinje i Brnjak. Kurtijevi policajci zadržavaju pojedina vozila na administrativnim prelazima, dok su vozaču saniteta zapretili da sledeći put neće moći da uđe na prostor pokrajine i prevozi bolesnike u vozilu sa KM tablicama“, navodi se u sopštenju za javnost direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

„Reč je o brutalnom kršenju i gaženju sporazuma o registarskim oznakama koji su Beograd i Priština postigli u Briselu 23. novembra prošle godine, nakon ozbiljne krize koja je pretila da potpuno ugrozi mir na Kosovu i Metohiji. Tim sporazumom, predviđeno je da do konačnog rešenja o tablicama, KM registarske oznake ostaju u punoj upotrebi. Takođe, tim sporazumom Priština se obavezala da odmah obustavi kaznenu politiku i sve aktivnosti po pitanju tzv. preregistracije vozila prema vozačima vozila sa KM tablicama. Tada je Beograd prihvatio da zastane sa izdavanjem novih registarskih oznaka“, dodaje se u saopštenju.

Petković navodi i da Kurti po običaju tajming nije slučajno odabrao i svoje mere počinje da sprovodi dok se u Davosu održava forum koji treba da napravi mostove mira i saradnje.

„Međutim, jutros je Kurtijeva policija jednostrano i protivpravno počela da sprovodi ponovo kaznenu politiku, da maltretira Srbe na prelazima i ruši sporazum čime pravi uvod u nove tenzije i probleme na severu KiM. Zbog toga očekujemo od Evropske unije, koja je garant sporazuma, da zaštiti i omogući njegovo sprovođenje i jasno se odredi prema ovakvim potezima Prištine. Kurti po običaju tajming nije slučajno odabrao i svoje mere počinje da sprovodi dok se u Davosu održava forum koji treba da napravi mostove mira i saradnje, kao što je tokom samita u Berlinu smenjivao Nenada Đurića i gazio Briselski sporazum. Svoje akcije počinje na Krstovdan, što dodatno govori o Kurtijevim namerama da provocira Srbe“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Petković je istakao da je više nego očigledno da je jedini izazivač kriza i svih nevolja na KiM Aljbin Kurti.

„Podsetiću, prošlogodišnju krizu izazvao je Kurti odlukom da nasilno i bez ikakvog pravnog osnova ukida KM registarske oznake i Srbima izriče opomene i naplaćuje nekakve kazne, a od jutros ponovo je posegao za svojim nasilnim protivpravnim i jednostranim merama direktno protiv srpskog naroda. Više je nego očigledno da jedini izazivač kriza i svih nevolja na KiM je Aljbin Kurti“, navodi Petković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter