Izvor:
29.09.2019 u 11:25
0

PODSTICAJ: Predsednik Češke pozvao Vučića na samit šefova država Višegradske grupe!

Predsednik Češke Miloš Zeman pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića na samit šefova država Višegradske grupe, koji će biti održan 2. i 3. oktobra.

Kako je u najavi navedeno, želja je da Srednja Evropa pokaže jasnu podršku politici otvorenih vrata Evropske unije i "podsticaj da Zapadni Balkan počne da ostvaruje napredak u rešavanju svojih bilateralnih sporova".

U predsedničkom zamku Lani kraj Praga predsednici Poljske, Slovačke, Mađarske i Češke razgovaraće 2. oktobra, dok će im se 3. oktobra pridružiti predsednici Slovenije i Srbije, Borut Pahor i Aleksandar Vučić. Razgovori imaju za cilj jasnu podršku politici otvorenih vrata EU koja je u poslednjem periodu oslabila, navedeno je u saopštenju kabineta šeškog predsednika.

Dodaje se da su u cilju napredovanja u rešavanju bilateralnih sporova, zemlje Srednje Evrope "bile u stanju da prevaziđu svoja uzajamna istorijska opterećenja, Češka i Poljska, Slovačka i Mađarska, Češka i Slovačka i njihov pristup može da posluži kao inspiracija za otvorene sporne teme za partnere", najavila je cilj razgovora na samitu V4+Slovenija i Srbija".

Češka kao domaćin pozvala je kao prvog od predsednika zemalja Zapadnog Balkana Aleksandra Vučića zbog odlučivanja o otvaranju novih poglavlja u pregovorima sa EU. "Cilj razgovora je i da ukažu na stanje pristupnih pregovora Srbije i EU, uključujući tu i ocenu oblasti na koje se skoncentrisao poslednji izveštaj EU", saopštili su organizatori samita.

Vučić će razgovarati s predsednicom Slovačke Zuzanom Čaputovom, predsednikom Poljske Andžejom Dudom, Češke Milošem Zemanom, Mađarske Janošom Aderom i Slovenije Borutom Pahorom i o iskustvima njihovih zemalja u procesu učlanjenja u evroatlantske strukture koja bi mogla da pomognu Srbiji i o aktuelnoj situaciji u EU.

Slovenija i Srbija su prirodni partneri zemalja V4 u nizu strateških oblasti budućnosti EU – stoji u najavi samita.

Prvog dana samita četvoro šefova država Višegradske grupe simboličnim aktom obeležiće 30. godišnjicu pada socijalizma u regionu a glavna tema razgovora prvog dana je uloga koju V4 želi da igra u EU suočena sa izazovima poput Bregzita, novog finansijskog okvira EU i višegodišnjeg budžeta, posledicama trgovinskih ratova SAD na EU i globalnu ekonomiju a takođe i traganje za novim saveznicima u EU za ostvarivanje nacionalnih interesa zemalja Višegradske grupe.

Predsednik Zeman sreće se sa predsednikom Vučićem drugi put u samo tri nedelje, pošto je sredinom septembra boravio u trodnevnoj poseti Beogradu gde je obećao da će izneti predlog državnom vrhu Češke i pokušati da vidi da li bi Češka mogla da povuče priznanje Kosova.

Ne samo češka opozicija, već i neki češki najviši zvaničnici, optužili su predsednika Zemana da je tu inicijatvu pokrenuo samo da se dopadne Srbima i iskupi grižu savesti za to što je kao premijer dao 1999. godine saglasnost Češke da NATO bombarduje Beograd i bivšu SR Jugoslaviju baš zbog Kosova.

Predsednik Poslaničkog doma češkog parlamenta Radek Vondraček saopštio je odmah nakon Zemanove izjave u Beogradu da je predsednik Zeman samo predstavio svoje mišljenje koje zastupa već dugo i da ga razume ali da bi Češka pre trebalo da podržava dijalog i saradnju u regionu Zapadnog Balkana.

Povlačenje priznanja je stvar svake suverene države, isto kao i priznanje. Ali ne smatram da bi nekako pozitivno pomerilo ili rešilo stanje na Kosovu – poručio je šef donjeg doma parlamenta iz vladajuće stranke ANO Radek Vondraček koji u oktobru dolazi u posetu Beogradu.

Izvor: B92
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter