Izvor: Happy BSC
04.04.2022 u 14:51
0

POGLEDAJTE SASTAV NOVOG PARLAMENTA SRBIJE! Skupština će potpuno drugačije IZGLEDATI, a evo koji koraci nas čekaju

Srbija je juče glasala, a ono što treba da usledi jeste proglašenje konačnih rezultata što je zadatak Republičke izborne komisije. Komisija ima rok od 96 sati da objavi ukupan izveštaj o rezultatima izbora.

Mandati se dele prema D’Ontovom sistemu, a potvrđuju se na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije koju zakazuje predsednik prethodnog saziva u roku od 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Protiv ukupnog izveštaja o rezultatima parlamentarnih izbora podnosilac proglašene izborne liste i birač mogu podneti prigovor Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 72 časa od objavljivanja ukupnog izveštaja na veb-prezentaciji.

U raspodeli mandata  mogu učestvovati samo izborne liste koje su dobile najmanje tri odsto glasova od broja birača koji su glasali, dok izborna lista nacionalne manjine učestvuje u raspodeli mandata i onda kada dobije manje od tri odsto glasova od broja birača koji su glasali.

Kada se raspodeljuju mandati primenom sistema najvećeg količnika, količnici izbornih lista nacionalnih manjina koje su osvojile manje od tri odsto glasova uvećavaju se za 35 odsto.

Mandati se raspodeljuju tako što se ukupan broj glasova koji je dobila izborna lista koja učestvuje u raspodeli mandata podeli svakim brojem od jedan do 250.

Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini tako da izbornoj listi pripada onoliko mandata koliko ima svojih količnika među 250 najvećih količnika svih izbornih lista koje učestvuju u raspodeli.

Ako dve ili više izbornih lista dobiju iste količnike na osnovu kojih se raspodeljuje mandat, prednost ima izborna lista koja je dobila veći broj glasova.

Ako određenoj izbornoj listi pripada više mandata nego što ima kandidata za narodne poslanike, mandat koji se ne dodeli toj izbornoj listi dodeljuje se izbornoj listi kojoj pripada sledeći najveći količnik za koji nije dodeljen mandat.

Republička izborna komisija u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora rešenjem dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa izborne liste i izdaje uverenja o izboru za narodnog poslanika.

Na prvoj sednici Narodne skupštine koju saziva predsednik parlamenta iz prethodnog saziva, vrši se izbor predsednika i potpredsednika i imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine.

Narodna skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

REZULTATI PARLAMENTARNIH IZBORA

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) objavio je konačnu projekciju raspodele mandata u Narodnoj skupštini, prema kojoj će najviše mandata imati lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ – 120.

Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije imaće 38 mandata, a lista „Ivica Dačić – premijer Srbije“ 32.

Zatim slede koalicije NADA sa 15 mandata i „Moramo“ sa 12, dok će lista „Milica Ðurđević Stamenkoviski – Srpska stranka Zavetnici“ i koalicija oko Dveri imati po 10 mandata.

Lista „Savez Vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor“ imaće šest mandata, lista „Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja“ tri, lista „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ dva, dok će po jedan mandat imati lista „SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin“ i koalicija Albanaca Doline.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter