Izvor: KOSOVO ONLINE
12.10.2023 u 18:34
2

POKUŠAJ SPASAVANJA DIJALOGA: Velika petorka 21. oktobra u Beogradu i Prištini

Izaslanici ključnih država zajedno sa evropskim posrednikom za dijalog Miroslavom Lajčakom posetiće 21. oktobra Kosovo i Srbiju.

Delegacija će prvo posetiti Prištinu, a potom i Beograd, a u delegaciji će osim izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka biti izaslanici predsednika SAD, Francuske, Nemačke i premijerke Italije, Gabrijel Eskobar, Emanuel Bon, Jens Pletner i Frančesko Talo.

Prema briselskim zvaničnicima, cilj te posete je da se unapredi primena sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Jedini način da se situacija stabilizuje na duge staze, kažu EU zvaničnici, jeste unapređenje normalizacije.

Diplomatski izvori u evropskoj prestonici smatraju da je za spas sporazuma potrebna još veća i vidljivija posvećenost SAD, Nemačke i Francuske.

„TO JE PUT KA MIRU“: Stoltenberg pozvao Beograd i Prištinu da se ponašaju odgovorno

Oni naglašavaju da predstavnici EU nemaju više moć da ubede strane, posebno posle nedavnih neuspeha u procesu dijaloga.

Inače, dolazak delegacije je u sredu 11. oktobra, najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Članovi takozvane „velike petorke“ boravili su u Srbiji i na Kosovu krajem januara, povodom sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine.

Tada je tema razgovora bio francusko-nemački plan za Kosovo koji je kasnije dogovoren u februaru u Briselu, a aneks primene je usaglašen u martu u Ohridu.

Ova poseta će se organizovati u svetlu dodatno zaoštrenih odnosa između Prištine i Beograda, zbog događaja na severu Kosova 24 septembra.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “POKUŠAJ SPASAVANJA DIJALOGA: Velika petorka 21. oktobra u Beogradu i Prištini”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter