Izvor: TANJUG
12.10.2023 u 16:17
1

„TO JE PUT KA MIRU“: Stoltenberg pozvao Beograd i Prištinu da se ponašaju odgovorno

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenber izjavio je danas da je NATO na Kosovo i Metohiju poslednjih nedelja rasporedio stotine dodatnih vojnika iz rezervnog sastava i pozvao Beograd i Prištinu da se potpuno angažuju u dijalogu po okriljem EU, pošto je to „jedini put ka trajnom miru“ u pokrajini.

Beograd i Priština se moraju ponašati odgovorno u okviru akcija usmerenih na stabilizaciju situacije i moraju da se angažuju u dijalogu pod okriljem EU. Ovo je jedini put do trajnog mira na Kosovu koji ima važnu ulogu u regionalnoj stabilnosti – istakao je Stoltenberg na današnjoj konferenciji za novinare.

Upitan da li će se menjati mandat NATO-a na Kosovu, generalni sekretar severnoatlantske alijanse je odgovorio da „nema govora o tome da će se mandat koji ima NATO menjati“.

PETKOVIĆ: Prištinske pretnje ratom na Balkanu morale bi da upale crveni alarm na Zapadu

Shvatamo ozbiljno našu misiju i imamo nove snage na terenu. Pojačali smo prisustvo jedinicama iz Rumunije, Bugarske i Velike Britanije – rekao je Stoltenberg.

Na novinarsko pitanje kako procenjuje trenutnu bezbednosnu situaciju na KiM, Stoltenberg je podsetio da NATO ima veoma jasan mandat od UN, koji će nastaviti da sprovodi.

Mi imamo odgovornost na Zapadnom Balkanu, posebno na Kosovu. Pažljivo pratimo situaciju poslednjih nedelja i sprovodimo veći broj patrola na severu Kosova. To su razumni koraci da bi KFOR imao neophodne snage da sprovodi svoj mandat nepristrasno – rekao je Stoltenberg.

On je apelovao na Beograd i Prištinu da se uzdrže od dalje eskalacije situacije, da smanje napetosti i uzdrže se od „zapaljive retorike“.

Priština i Beograd moraju da se posvete dijalogu pod okriljem EU. Jasno je da EU i NATO rade zajednički. Pojačano NATO prisustvo predstavlja podršku političkim naporima EU. U teškoj izazovnoj situaciji na Kosovu i na Zapadnom Balkanu EU i NATO nastaviće da rade zajedno, što je dobro – rekao je Stoltenberg.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “„TO JE PUT KA MIRU“: Stoltenberg pozvao Beograd i Prištinu da se ponašaju odgovorno”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter