Izvor:
06.05.2019 u 17:14
0

POSLE ITALIJANA I FRANCUZI POKRENULI PETICIJU: Naterati Vladu Fancuske da preispita odluku o priznanju Kosova!

Intelektualci Francuske pokrenuli su peticiju kojom će pokušati da nateraju Vladu te zemlje da preispita odluku iz 2008. godine o priznanju Kosova.

Peticiju su pokrenuli istoričar i politikolog Aleksis Trud i dramski pisac Pol Antoan, a podržao ju je Komitet izuzetnih ličnosti, koji, između ostalih, čine pukovnik Žak Ogar, advokat francusko-jevrejskog porekla Žil Vilijam Goldnadel, pisac Patrik Beson i politikolog, stručnjak za međunarodne odnose Aleksandar del Val.

Njihov cilj je da pre dolaska srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Pariz na drugu rundu pregovora o pokretanju dijaloga Beograda i Prištine, sakupe 100 hiljada potpisa, kako kažu, pravdoljubivih Francuza i Srba koji bi naterali Skupštinu i Vladu Francuske da povuku odluku o priznanju takozvanog Kosova.

Kosovo je srce srpske civilizacije, u tom regionu razvijena je osnova srpske države. Na Kosovu su u 13. i 14. veku podignuti ukrasi pravoslavne kulture i duhovnosti, manastiri, dragoceni čuvari svetih spisa, srednjovekovne umetnost i istorijskog pamćenja srpskog naroda. Četiri manastira nalaze se na listi svetske kulturne baštine i na popisu ugroženih spomenika Uneska – stoji u peticiji.

U peticiji je istaknuto da je više od 10 zemalja odlučilo da preispita i povuče priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, između ostalog i zato što Priština kategorički odbija da se uključi u proces normalizacije odnosa sa Beogradom, ali i zbog njenog saučesništva sa kriminalom i rizikom po manjine koje tamo žive.

Zajednica Srba u Americi pokrenula je krajem prošle godine peticiju i zatražila od američkog predsednika Trampa i Kongresa da zaustave progon hrišćana na Kosovu, da prestanu da podržavaju albansko rukovodstvo na čelu sa Hašimom Tačijem i stvaranje vojske pod njihovom kontrolom u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija.

Peticiju vlastima da preispitaju odluku o priznanju Kosova pokrenuli su i Srbi iz Italije i grupa italijanskih intelektualaca i podneli je italijanskim vlastima na godišnjicu bespravnog proglašenja nezavisnog Kosova.

Izvor: B92
Foto: Pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter