Izvor: Tanjug
22.09.2022 u 20:07
0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka: „Još mnogo kontakata i posla. Tek sutra završavamo posetu i nazad za Beograd“ (FOTO/VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je u Njujorku da je imao mnogo bilateralnih razgovora, među kojima i sastanak sa šefom kineske diplomatije Vang Jiem sa kojim je razgovarao o odnosima Srbije i Kine, kao i sastanak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD, Džejkom Salivenom za koji je predsednik izjavio da je bio iskren, otvoren, o različitim temama, a samo takav može da donese neku dobrobit, i pored neslaganja po nekim pitanjima 

Sastanak sa Salivenom je trebalo da potraje pola sata, ali potrajao je sat i po, a predsednik Srbije će se u Njujorku sastati i sa Vuktorijom Nuland, za koju kaže da su “stari znanci”.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Sastanak sa Salivenom je verovatno do sada bio jedan od najznačajnijih, neki kažu da je on drugi, a neki da čak i najvažniji čovek SAD, najveće sile sveta. Razgovor je trajao dugo, o ekonomiji i o svim važnim političkim pitanjima, stremljenjima Srbije, regionu, Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić novinarima.

Kako je preneo, nije lako usaglasiti se po pojedinim pitanjima, ali je razgovor bio veoma otvoren i iskren.

“A, kada je razgovor otvoren i iskren, onda uvek mora da donese neku dobrobit. Ne moze uvek da bude blagorodan, ali neko dobro donese. Važno je da smo se upoznali, Saliven je budućnost američke politike, i ne samo politike, i na mestu je gde de fakto odlučuje o ključnim pitanjima sveta, o ratu i miru”, rekao je Vučić.

Dodao je da su “pretresli” sva pitanja, a da je on govorio o stavovima Srbije, ukazao da je važno da zajednički damo sve od sebe da ekonomsku aktivnost između Srbije i SAD pojačamo, da imamo više investicija.

“Zadovoljni smo što Rivijan dolazi, a kada jedan Saliven to zna… Razgovarali smo o energetskim projektima, o obnovljivim izvorima energije… O dve njihove kompanije, koje su zainteresovane da rade u Srbiji i o dugim stavrima važnim za unapređenje saradnje o unapređuju odnosa”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je Saliven pročitao njegov (Vučićev) govor iz UN, Vučić je rekao da je znao i mnogo više od toga, i da “izgleda da je čitao i neke druge stvari”.

“Mislim da je pročitao govor, reč je o čoveku izvanredne inteligencije, koji je fascinantno pripremljen, što retko kažem”, rekao je Vučić.



Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Njujorku sa predstavnikom UNAOC i bivšim šefom diplomatije Španije Migelom Anhelom Moratinosom!

Vučić je istakao istakao da je važno za Srbija čuva svoju poziciju nezavisnosti, i dobre odnose sa Kinom.

Ukazao je da je i u razgovoru sa američkim partnerima rekao šta misli o dolasku Kineza u Smederevo i Bor, te naglasio da uvek govori isto, što je preneo i Vangu.

„Najbolje je kada vodite takvu politkku. Vodili smo dobar i srdačan razgovor. Važno je da čuvamo našu poziciju nezavisnosti, samostalnosi dobre odnose sa Kinom“, objasnio je on u vezi sastanka sa Vangom.

Na pitanje da li je sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem razgovarao o situaciji u toj zemlji, kazao da se bavio poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije i saradnje u međunarodnim organizacijama.

„Mi se ne bavimo unutrašnjim stvarima u drugim zemljama. Nas interesuje šta se dešava u međunarodnoj areni, i kako da se borimo za Kosovo“, objasnio je on.

Najavio je da će još imati sastanke sa najvišim predstavnicima Gvineje Bisao, Nigerom, Konga, kao i više drugih zemalja.

Ukazao je da večeras ima sastanak sa Berge Brendeom iz Svetskog ekonomskog foruma i da će na tom skupu biti ministar spoljnih poslova Ukrajine, Saudijske Arabije, i mnogi drugi lideri, njih 15.

„Još mnogo kontakata i posla. Tek sutra završavamo posetu i nazad za Beograd“, naveo je on.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter