Izvor:
23.11.2019 u 16:13
0

PREDSEDNIK SRBIJE ISTAKAO: Pokušaćemo da ubrzamo prelaz na mađarskoj granici! (FOTO)

Srbija će pokušati i na granici sa Mađarskom da ubrza tereretni i putnički saobraćaj, kako bi građani brže prelazili na jednu i drugu stranu, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, ipak, izrazio sumnju da bi sa Mađarskom, kao što je to slučaj sa graničnim prelazom Tabanovce sa Severnom Makedonijom, mogao da se primeni "mini Šengen", jer je Mađarska članica EU i primenjuje evropsko zakonodavstvo.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da li bi i na severu zemlje mogao da se ubrza prelaz na graničnim prelazima, na primer, njihovim proširenjem ili nekim dogovorom sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, kao i konstataciju novinara da srpska strana brzo radi, ali da je problem sa mađarskom stranom.

– To su pravila Šengena i EU i ne mislim da ima mnogo veze sa lokalnim mađarskim zakonodavstvom. Sve što možemo da pokrenemo, uradićemo – naglasio je Vučić.

Takođe, istakao je da Srbija posle 30 godina završava 27 kilometara dug Ipsilon krak Koridora 10, koji će građani imati direktan izlaz na granični prelaz Kelebija, kao i da će time biti rasterećen prelaz Horgoš.

– Otvaramo i nove granične prelaze da bi ljudima bilo lakše da prelaze granicu. Radili smo inicijativu Mini Šengen (na jugu), ali tu nemamo pravila Šengena i EU već sve zavisi od našeg dogovora. Ići ćemo na izgradnju više traka na prelazu Tabanovce sa Severnom Makedonijom, istovremeno će fitosanitarne i veterinarske isnpekcije raditi 24 sata dnevno. Tako da ćemo tri ili četiri puta skratiti vreme čekanja za teretnjake.

Vučić je kazao da će se isto tako ići i na ubrzanje putničkog saobraćaja.

– Mi tu inicijativu (Mini Šengen) možemo da pokrenemo sa Viktorom, ali se plašim da je malo u njegovim rukama, a da je mnogo više u evropskom zakodnodavstvu, ali sve što možemo pokušaćemo da narpavimo – poručio je predsednik Srbije.

Izvor: tanjug.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter