Izvor: Tanjug
07.11.2022 u 14:31
0

„PRIORITET JE SMIRENJE TENZIJA NA TERENU“ Stano izjavio da Kosovo ima obavezu da uspostavi ZSO!

Portparol Visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Peter Stano izjavio je danas da Priština ima jasnu obavezu da uspostavi Zajednicu srpskih opština.

– Što se tiče Zajednice srpskih opština, postoji jasna obaveza za Kosovo da neodložno preduzme korake da se uspostavi ova zajednica. Ova zakonska obaveza i konstantni neuspeh da primeni ovu obavezu, znači da se ovim krši vladavina prava na Kosovu – rekao je Stano na konferenciji za novinare.

On je naveo i da Evropska unija i dalje analizira odgovore koje je dobila od Beograda i Prištine povodom francusko-nemačkog predloga, ali u ovom trenutku, kako kaže portparol, „prioritet je smirenje tenzija na terenu“.

HITAN POČETAK PREGOVORA ZA FORMIRANJE ZSO: SAD traži od Kosova da poštuje svoje obaveze bez odlaganja!

– Poslednjih dana smo videli veoma opasnu eskalaciju situacije i razvoj doađaja koji dovodi u opasnost godine rada i rezultata. Ovo može da ima posledice ne samo na Srbiju i Kosovo nego i na ceo region. Mi pozivamo obe strane na njihovu odgovornost da bi se našlo evropsko rešenje – naglasio je Stano.

On je podsetio da je u subotu uveče visoki predstavnik Žozep Borelj u saopštenju o aktuelnim događajima naveo koja su očekivanja Evropske unije, država članica od obe strane – i Beograda i Prištine.

Kako je istakao Stano, „sada zaista sve zavisi od obe strane, one treba da ispune sve svoje obaveze i zadatke koji proizlaze iz Briselskog dogovora“.

Portparol je naglaso da je specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao za predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih insitucija Aljbinom Kurtijem tokom vikenda i da se njegovi napori odvijaju preko saradnje sa međunarodnim partnerima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

A to znači, kako je precizirao, da aktuelna situacija mora da se smiri, a obe strane „da se angažuju u dijalogu koji EU olakšava“.

– To je jedini put za izlaz iz ovog zastoja i iz ove eskalacije i to je put koji vodi ka evropskoj perspektivi – naveo je Stano.

On je podvukao da ne sme da se dozvoli nova tačka nestabilnosti na evropskom tlu, između Beograda i Prištine.

– Ako se eskalacija produži, niko neće moći da prevenira nesrećne incidente koji mogu da vode u nasilje. Lokalna događanja imaju regionalne posledice i to Evropa sebi ne može da dozvoli, Srbija i Kosovo to sebi ne mogu da dozvole i region to sebi ne može da dozvoli. Zato šaljemo apel za odgovornost lidera u Srbiji i na Kosovu da spreče dalju eskalaciju i da naprave korake ka evropskom ponašanju i evropskim rešenjima – izjavio je Stano.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter