Izvor:
19.11.2016 u 02:53
0

Problem koji muči Evropu nikako da se reši: Ministri EU bez dogovora o podeli tereta migranata

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije saopštili su da su i dalje daleko od postizanja kompromisa o tome kako podeliti teret migranata, koji su masovno ušli u Evropu.

AFP podseća da EU nastoji da primeni sporazum, postignut u septembru prošle godine, o preraspodeli 160.000 tražilaca-azila iz Italije i Grčke, ali istočne clanice odbacuju sistem kvota, a druge oduglovače s primenom. Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer smatra da su potrebni dodatni pregovori i ocenjuje da među članicama EU i dalje postoje brojna neslaganja.

"Svaka država članica mora da preuzme određeni deo izbeglica", rekao je Mezijer na pregovorima u Briselu.

Italija, koja je na udaru talasa migranata, ismejala je koncept "fleksibilne solidarnosti" pošto istočne članice odbacuju svoj deo kvota azilanata i, umesto toga, nude finansijsku i drugu vrstu pomoći.

"To je pre teško ismevanje nego fleksibilna solidarnost", rekao je italijanski ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano.

Uprkos tome što je prošle godine postignut dogovor o preraspodeli 160.000 migranata iz Italije i Grčke, zemlje istočne Evrope, među kojima su Slovačka, Poljska i Mađarska, odbile su da ih prime, podseća Rojters.

"Ne možemo da se pretvaramo da kvote, kakve su sada, funkcionišu", poručio je ministar unutrašnjih poslova Slovačke Robert Kalinak.

B92
Foto: Arhiva Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter