Izvor: rts
27.09.2023 u 16:30
1

SAOPŠTENJE SINODA SPC“Mnogi bi da nas uvuku u tragične sukobe, cilj im je da crkva i Srbi nestanu sa KiM“

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve izrazio je najdublje saučešće srodnicima svih stradalih u Banjskoj. Ističu da mnogi pokušavaju da „Srpsku pravoslavnu crkvu prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja“. Cilj tih koji po svaku cenu žele da uvuku crkvu u tragične sukobe jeste da srpska crkva sa svojim vernim narodom nestane sa Kosova i Metohije, poručuje Sveti arhijerejski sinod. Naglašavaju i da se SPC uvek zalagala, kao što se i sada zalaže, da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rešavaju mirno i dijalogom. Sa velikom tugom u srcu molimo se spasitelju da u carstvo nebesko primi sve Srbe i Albance postradale 24. septembra, u Banjskoj na Kosovu, navodi se u saopštenju.

Izražavamo najdublje saučešće srodnicima postradalih i molimo se Presvetoj majci Božjoj da im pruži utehu“, dodaje se u saopštenju.

PRAVDA JE DOSTIŽNA: TROJICA PRIVEDENIH SRBA puštena na slobodu ZBOG NEDOSTATAKA DOKAZA!!!

Pozivaju verni narod da se moli gospodu za sve postradale, „kako bi bog darovao mir svoj svima, radi budućnosti i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji“.

-Moramo znati jednostavnu jevanđelsku istinu da mir ne možemo izmoliti od boga samo za sebe nego da se moramo moliti i za mir sa onima sa kojima živimo, sa našim susedima“, navodi Sveti arhijerejski sinod SPC.

-Sa žaljenjem, pak, konstatujemo da mnogi iz Prištine i iz sveta, ali, što je daleko tragičnije, i iz Beograda, sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da Srpsku pravoslavnu crkvu prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja. Cilj tih koji po svaku cenu žele da uvuku crkvu u tragične sukobe jeste da srpska crkva sa svojim vernim narodom nestane sa Kosova i Metohije“, ističe se u saopštenju.

Podsećaju i na desetovekovno neprekinuto prisustvo Eparhije raško-prizrenske na Kosovu i Metohiji.

-A više od svega na to da je Srpska pravoslavna crkva, sa sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom, tu opstajala u svim vremenima, u svim uslovima, uprkos najstrašnijim gonjenjima, stradanju i mučeništvu monahâ, sveštenikâ i vernikâ, i to isključivo zbog toga što su bili pravoslavni Srbi, verni krstu Hristovom i Kosovskom zavetu“, naglašava se u saopštenju.

Ističu i da se Srpska pravoslavna crkva „uvek zalagala, kao što se i sada zalaže, da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rešavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive“.

-Dajemo punu molitvenu i svaku drugu potrebnu podršku i potporu Episkopu raško-prizrenskom g. Teodosiju, braći sveštenicima, monasima i vernicima“, dodaje se u saopštenju.

-Srpska pravoslavna crkva je, naročito velikim silama, mnogo puta, ukazivala na krajnje opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuni izgon srpskog naroda i stvaranje etnički samo albanskog Kosova. U tom cilju izvršeno je bezbroj napada na naše svetinje, na naš narod, čak i na srpsku decu. Poslednjih meseci hapšeni su ljudi, bez ikakvih dokaza ili na osnovu fabrikovanih dokaza, otimana je zemlja u posedu Srba, ukratko, Kosovo i Metohija su danas besudna zemlja, u kojoj nema ni slobode ni minimuma normalnog života za Srbe“, poručuje Sveti arhijerejski sinod.

Braći i sestrama na Kosovu i Metohiji, dodaju, upućuju poruku bezgranične ljubavi i očinske brige.

-Srpska crkva će, gde god da živi i pastirski deluje, nastaviti da štedro pomaže vas, svoj mnogostradalni, ali nepokolebivi, ponosni narod na Kosovu i u Metohiji želeći da vam u i ovim teškim danima pruži utehu, toplinu i nadu“, ističe se u saopštenju.

-Naposletku, ističemo da su za Srpsku pravoslavnu crkvu Kosovo i Metohija neodvojivi deo države Srbije. Podržavamo i podstičemo nastavak miroljubivog dijaloga u cilju postizanja mira i rešavanja životno važnih pitanja za sve koji u pokrajini žive“, zaključuje se u saopštenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SAOPŠTENJE SINODA SPC“Mnogi bi da nas uvuku u tragične sukobe, cilj im je da crkva i Srbi nestanu sa KiM“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter