Izvor: Alo.rs
28.12.2022 u 08:35
0

SPREMNI NA IZVRŠENJE SVAKOG ZADATKA: Evo šta znači najviši nivo borbene gotovosti vojske i policije

Spremnost da se za najkraće vreme izvrši svaki zadatak, uključujući i primenu oružane sile – suština je, u najkraćem, najvišeg nivoa borbene gotovosti Vojske Srbije i MUP, koji je po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na snazi od ponedeljka uveče.

GAŠIĆ O VUČIĆEVOM NAREĐENJU: „MUP-u je naloženo podizanje pune borbene gotovosti!“

Prema vojnim propisima, to u praksi znači da oružane snage predviđene za brzo reagovanje budu u trenutnoj spremnosti za izvršenje zadataka, dok ostale snage „dignu sistem“ na nivo koji propisuju postojeći rokovi za angažovanje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prosto rečeno, povišena borbena gotovost na najvišem nivou podrazumeva okupljanje ljudstva, uključujući i starešine i vojnike koji su na odsustvima i godišnjim odmorima, pripremu vozila i vojne tehnike, zauzimanje predviđenih položaja, pa čak i podelu naoružanja i bojeve municije. Čak i pojedini generali juče su mogli da se vide sa ličnim naoružanjem.

Kako nezvanično objašnjavaju u VS, pripravnost oružanih snaga najviše je primetna u jedinicama za brzo reagovanje, kakve su 63. padobranska i 72. specijalna brigada. Isto važi i za jedinice Kopnene vojske uz administrativnu liniju sa KiM. Reč je o delovima Druge, Treće i Četvrte brigade kopnene vojske, kao i posadama na stalnim dežurstvima u bazama Kopnene zone bezbednosti.

Na nogama su i specijalne policijske jedinice – Žandarmerija, Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Policijska brigada, koje su takođe u punoj borbenoj pripravnosti. One su stavljene pod komandu načelnika Generalštaba, a dobile su i naređenje da zaposednu položaje predviđene postojećim operativnim planom.

Vojni vrh od nedelje je stacioniran na alternativnom komandnom mestu u Raški, gde se slivaju sve obaveštajne informacije i gde komandanti operativnih sastava neprekidno procenjuju situaciju. Načelniku Generalštaba generalu Milanu Mojsiloviću i juče se u Raški pridružio ministar odbrane Miloš Vučević, a zajedno su obišli deo snaga koji je angažovan neposredno uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

– Uverio sam se u visok moral i spremnost pripadnika Vojske Srbije i policije da brzo i odlučno izvrše sve postavljene zadatke – izjavio je ministar odbrane Miloš Vučević.

I KOMANDANTI NA PRVOJ LINIJI

Pored načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića, na isturenom komandnom mestu u Raški neprekidno su i komandant Kopnene vojske Milosav Simović i Ratnog vazduhoplovstva i PVO Duško Žarković. Generalski kor na isturenom komandnom mestu na obodu administrativne linije sa KiM juče je upotpunio i prvi čovek 63. padobranske brigade Nenad Zonić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter