Izvor: BSC Happy
06.11.2023 u 10:59
0

SRBIJA KINA ČELIČNO PRIJATELJSTVO: Odličan sastanak Ane Brnabić i Si Đinpinga

Odnosi sa Kinom su sve bolji i očekujemo sada i njihovu ekspanziju. Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u sa predsednikom Kine Si Đinpingom o bilateralnim, ekonomskim i političkim odnosima dveju zemalja, kao i o saradnji

Brnabić je izrazila zahvalnost predsedniku Kine na podršci Pekinga teritorijalnom integritetu Srbije. Takođe je navedeno da je Si Đinping obećao da će naredne godine posetiti Srbiju i „svog prijatelja“ Aleksandra Vučića.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodi državnu delegaciju koja od 4. do 8. novembra boravi u poseti Kini, gde će učestvovati na drugom kineskom međunarodnom uvoznom EKSPO (The China International Import Expo) sajmu u Šangaju.

Brnabić se sastala u Šangaju sa predstavnicima kineske kompanije Hbis, koja je vlasnik smederevske Železare od 2016. godine.

„Železara je odraz našeg čeličnog prijateljstva, uvodi neverovatne novine u poslovanje kao i špoštovanje zelene agende koja je nama jako bitna „, rekla je ona.

Premijerka se srela i sa rukovodstvom Banke Kine i u tom razgovoru naglasila da Srbija kroz saradnju sa Bankom Kine, koja posluje u Srbiji, ima priliku da privuče još kineskih investitora.

Banka Kine je počela da posluje u Srbiji 2017. godine.

Brnabić je, takođe, u Šangaju razgovarala i sa potpredsednikom kompanije Huavej i predsednikom te kompanije za Evropu Li Jianom.

Premijerka je navela da koristi svaki trenutak boravka u Kini za razgovore sa kineskim privrednicima kako bi se obezbedile nove investicije. Brnabić je posetila i Institut za genetiku i razvojnu biologiju Kineske akademije nauka. U razgovoru sa predstavnicima genetičke i bioinformatičke kompanije BGI, koja ima razvojni centar u Beogradu i 17 zaposlenih inženjera, Brnabić je rekla da podržava saradnju sa tom kompanijom koja je, kako je rekla, centralna tačka Bio4 kampusa.

BGI kompanija je partner za sekvenciranje genoma i bioinformatiku, sarađuje i sa fakultetima iz Srbije i naučnim institutima i stipendiraju studente iz Srbije. „Jako sam srećna što imamo sistem školarina i razmenu studenata. Bez toga ne bismo uspeli da ostvarimo svoju biotek strategiju“, istakla je Brnabić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter