Izvor: Kosovo Online
13.10.2023 u 14:43
0

SRBIN SI I BIĆEŠ UHAPŠEN: OKUPACIONA POLICIJA na KiM hapsi sve redom!!! – počela NOVA FAZA EGZODUSA SRBA (VIDEO)

Kosovska policija je poslednjih dana počela da hapsi Srbe i na osnovu fotografija koje su mnogo ranije ostavljali na društvenim mrežama. Iako se radi o potpuno neosnovanim optužbama i ubrzo se ispostavi da ljudi zbog toga ne mogu da budu iza rešetaka, upadanje pripadnika specijalne policije u kuću i odvođenje u pritvor izaziva posledice, unosi dodatni strah, pritisak i nesigurnost među lokalnim Srbima.

Da Kosovska policija u ovakvim slučajevima radi izvan okvira zakona govori i činjenica da prvo tvrde da je kod uhapšenog pronađeno oružje i municija, a sutradan se ispostavi da ništa nije pronađeno i da je hapšen zbog slike na društvenim mrežama, a to se onda prećutkuje.

Da stvar bude gora, povodom ovih događaja ne reaguje civilno društvo na Kosovu, NVO organizacije, ne reaguje Euleks, niko iz međunarodne zajednice.

Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić izjavio je da hapšenje Srba od strane Kosovske policije na osnovu slika, ali i komentara koje postavljaju na društvenim mrežama, predstavlja grubo kršenje ljudskih prava i da je reč o podizanju „lova na Srbe“ na još viši nivo, sa ciljem etničkog čišćenja severa Kosova.

Ističe da bi Srbe u toj situaciji trebalo da zaštiti Euleks, ali da je ta Misija, kako kaže, „digla ruke od svog mandata“.

„To je još jedan zabrinjavajući potez i trend i uveren sam da će se to nastaviti ukoliko ne bude neke oštre reakcije, od Euleksa to ne može više da se očekuje, ali ukoliko ne bude nekokog političkog pritiska na Prištinu od strane njenih sponzora iz zemlja Kvinte. Ako ne bude toga ne verujem da tako nešto može da se prekine“, istakao je on.

Pravnik Milan Antonijević ističe da poštovanje ljudskih prava za Prištinu moraju biti neprikosnovena, naročito ukoliko želi da se odnosi normalizuju i ukinu kaznene mere EU.

„Sloboda izražavanja mora biti neprikosnovena naročito u ovim turbulentnim vremenima, ako govorite o svemu što se dešavalo na severu Kosova u proteklim nedeljama. Jedino na čemu kosovske vlasti moraju da rade to je pružanje svih sloboda i slobode kretanja, koja je u ovom trenutku delimično ograničena, i slobode izražavanja i mišljenja. Na žalost ne razumem zašto su se kosovske vlasti na ovakav način odlučile da podižu tenzije, njihova obaveza je, ukoliko žele ukidanje sankcija, da normalizauju odnose, da se ove tenzije i sve ovo što nekako ugrožava prava Srba na Kosovu spreči i zaustavi“, rekao je Antonijević.

Kosovska policija izvršila je pretres, uhapsila i odredila pritvor Srbinu koji je na fotografiji držao oružije, za koje je dokazano da nije pravo, a Antonijević je izrazio čuđenje da Priština zadire na tako grub način u ljudska prava s obzirom na to da, kako kaže, nema elemenata za krivično delo u konkretnom slučaju.

„Objave na društvenim mrežama mogu u određenim slučajevima da ugroze pojedince ukoliko gledate krivične zakonike naše zemlje, ali u ovom konkretnom slučaju ukoliko govorimo o objavljivanju fotografija i natpisa nema elemenata krivičnog dela i zaista me čudi da se na ovakav način ide u pretrese i u neke stvari koje zadiru u ljudska prava, naročito osetljive srpske zajednice na Kosovu“, rekao je Antonijević.

Prema rečima Mitića ponašanje aktera sa Zapada je identično i pre, i posle sukoba u Banjskoj, te se ne može očekivati da sada odreaguju drugačije i stanu na stranu srpskog naroda.

„Sada se svi pozivaju na Banjsku, ali ako se uzme u obzir sve ono što se ranije dešavalo, ponašanje Kvinte i zapadnih aktera je identično i pre i posle, dakle ne vidimo da su se trudili i pre događaja u Banjskoj da na bilo koji način ospore namere i akcije Kurtija, tako da ne očekujem da će se to dogoditi i sada. U poslednjih nekoliko dana smatraju da imaju više manevarskog prostora i da im je komotnije da Kurtiju daju odrešene ruke, nego što je to bilo pre ovih događaja. Suštinski je to davanje zelenog svetla Kurtiju i Prištini identično i pre Banjske. Ne očekujem ozbiljniju reakciju sada, iznenadio bih se ukoliko bi do nje došlo“, zaključio je Mitić.

Antonijević ističe da je poštovanje ljudskih prava obaveza kosovskih institucija prema zakonima Kosova, kao i u nadležnost Euleksa.“Kosovo priznaje evropsku konvenciju o ljudskim pravima, iako nije članica Saveta Evrope, ali i sa druge strane misija Euleksa je tu da pospeši poštovanje ljudskih prava. Institucije koje imaju direktnu podršku EU i SAD dužne su da u svkom slučaju reaguju da spreče ukoliko je bilo prekoračenja ovlašćenja i policije i Tužilaštva“, zaključio je Antonijević.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter