Izvor:
16.08.2019 u 15:45
0

STANKOVIĆ: Mogerini zove Pacolija i opet povlađuje Prištini!

Poziv odlazeće šefice diplomatije EU Federike Mogerini predstavnicima Prištine na predstojeći sastanak ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata za članstvo u Helsinkiju može se shvatiti kao povlađivanje albanskoj nepopustljivosti nastavku dijaloga, ocenio je danas analitičar Dejan Vuk Stanković dodajući da je to nastavak pritisaka na zvanični Beograd.

Taj poziv može se shvatiti i kao diplomatski gaf prvog reda, rekao je Stanković, ali i kao politička provokacija.

Ne vidim zašto bismo mi posle svega što se desilo pristali da još jednom damo kredit Federiki Mogerini, koja nas otvoreno provocira. Zašto bi Dačić davao kredit i imao bilo kakvu političku toleranciju na Federiku Mogerini koja je odlazeći kadar i koja se pokazala kao moralno i politički neprincipijelna u odnosu na Srbiju – zaključuje Stanković.

Smatra i da šef srpske diplomatije Ivica Dačić ne bi trebalo da prisustvuje tom sastanku jer je vreme da se jednom kaže "ne" kako bi se upozorili aktere da Srbija može da pronađe dovoljno dobrih razloga da nastavi da se bori za kompromis i održivo rešenje, ali da ne daje simbolički kredit onima koji uništavaju mogućnost dijaloga, sporazumevanja i kompromisa.

Stanković navodi da je pozivom Bedžetu Pacoliju Federika Mogerini dala simboličku i realnu podršku onome što u ovom trenutku zvanična Priština radi i time je zapravo "zabila poslednji ekser na kovčegu Briselskog sporazuma".

– To samo po sebi navodi da će se verovatno, ako se budu obnavljali pregovori, razgovarati o nekoj drugoj formi dijaloga, jer ovim je i simbolički i realno, voljom EU, suspendovan proces koji je EU vodila – smatra Stanković.

Kako je naveo, stekao je utisak da je to pomalo i neka vrsta osvete Federike Mogerini srpskoj strani za njen principijelni stav po pitanju nezavisnosti Kosova i dokaz da jedan deo evrokratije u koju spada i Mogerini uopšte ne drži kada je reč o Kosovu ni do jednog pisanog ili nepisanog običaja i prava u diplomatiji.

Stanković kaže da je EU previše tolerantna prema albanskoj tvrdoj i nasilničkoj politici, a istovremeno srpsku spremnost da pregovara tumačila kao slabost i kao naznaku da će Srbija bezuslovno prihvatiti nezavisnost Kosova.

Kako kaže, EU da je htela pritisla bi Prištinu da ukine takse, zaustavili bi sumanute deklaracije koje Albanci uvode, procesuirali bi sve one koji su počinili akte nasilja nad Srbima na KiM.

– Vreme je da se jednom kaže ne. Otići u ovim okolnostima znači prenebregnuti tu vrstu političke provokacije, gotovo diplomatskog incidenta koji je napravila Mogerini – ističe Stanković.

Podsetio je da u EU postoji pet država koje takođe predstavlja Federika Mogerini, a koje se takođe ne slažu sa prisustvom kosovskog ministra spoljnih poslova, jer ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu.

Dodaje da Srbija treba da se bori za novu formu dijaloga i da ne treba da učestvuje ni na jednom forumu dok se ne ispuni sve ono što je predviđeno Briselskim.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter