Izvor: TANJUG
19.10.2023 u 16:44
0

UPUTIO PISMO PREMIJERKI SRBIJE: Varhelji pozdravio donošenje medijskih zakona

U pismu koje je upućeno premijerki Brnabić, naveo je da je reforma medijskog zakonodavstva "ključ napretka u oblasti slobode izražavanja"

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji uputio je pismo predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, u kome pohvaljuje završetak rada na predlozima medijskih zakona.

U pismu u koje su mediji imali uvid, a koje je upućeno premijerki Brnabić, naveo je da je reforma medijskog zakonodavstva „ključ napretka u oblasti slobode izražavanja“.“Želeo bih da Vam čestitam na inkluzivnom procesu širokih konsultacija, koji je kulminirao sastankom u utorak koji ste Vi vodili. Prepoznajem mnogo dobrih elemenata u oba nacrta zakona, pogotovo onih koji se tiču REM-a i Saveta za štampu“, naveo je Varhelji.

On je u pismu dodao i da eksperti Evropske komisije već pristupaju uporednoj analizi predloga zakona, u skladu sa evropskom praksom. Prema njegovim rečima, Evropska komisija će poslati analizu u pisanoj formi i nada se da će biti od koristi u procesu usvajanja ovih predloga zakona.

ANA BRNABIĆ: Postavili smo osnove za razvoj ekosistema biotehnologije u Srbiji

Komesar Varhelji podvukao je da ohrabruje Vladu Srbije da „ugrabi priliku“ i završi do kraja ovaj proces, „kako bi svi naši napori bili pozitivno ocenjeni u godišnjem izveštaju“.

On je naveo da je, u cilju zaštite medijskog pluralizma i fer konkurencije, neophodno da postoje zaštitni mehanizmi kada je reč o medijma koji su vlasništvu državnih preduzeća, naglašavajući da je to veoma kompleksno pitanje, te da mehanizmi treba da budu sadržani u zakonodavstvu.

„Još jednom, naglašavam da cenimo rezultate koje ste postigli i spremni smo da nastavimo zajednički rad na reformama u danima koji su pred nama“, napisao je Varhelji.

Dva predloga medijskih zakona – Zakona o informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, naći će se u petak 20. oktobra pred članovima Vlade na redovnoj sednici.

Ukoliko predlozi budu usvojeni, oni se upućuju u skupštinsku proceduru.

Proces donošenja medijskih zakona podrazumevao je nekoliko javnih rasprava u različitim gradovima u Srbiji, a finalizacija predloga desila se na sastanku kome su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, šef misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu, ambasador Kraljevine Norveške, predstavnici novinarskih i medijskih udruženja i drugi.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter