Izvor:
29.03.2017 u 19:00
0

UŽIVO NA HAPPYTV.RS: Tereza Mej objavljuje izlazak Velike Britanije iz EU! (VIDEO)

Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je javnosti otvaranje "artikla 50" Lisabonskog sporazuma kojim započinje zvaničan izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk potvrdio je da je primio pismo od premijerke Tereze Mej, čime je i zvanično započeo Bregzit.

Danas na snagu stupa demokratska odluka naroda Ujedinjenog Kraljevstva da izađe iz EU – rekla je Mej u parlamentu, prenose agencije.

Ovo je istorijski trenutak u kojem nema povratka nazad – navela je ona i pozvala Britance da ostanu jedinstveni kako bi se osigurali najbolji mogući dogovor za svoju zemlju.

Britanija će, kako je dodala, ostati posvećen partner Evrope.

U međuvremenu, evropski mediji izveštavaju o zvaničnom pokretanju postupka o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije i bave se uglavnm posledicama tog čina.

U relativno maloj priči sa naslovne strane, francuski Mond je napisao: "Bregzit: posledice raskida", dok je Figaro ovaj događaj označio kao "29. mart 2017: Dan kada Velika Britanija govori zbogom Evropi".

Nemački Špigl pre analize premijerkinih šansi za uspeh objavljuje tekst pod nslovom: "Borba Mej na pet frontova počinje", a Frankfurter Algemajne Cajtung takođe nije mogao da odoli da ne uputi kritiku upozoravajući da bi događaj "mogao da bude skup za Britance", prenosi Politiko.

Kako se navodi, portugalski Publiko objavio je statuu Vinstona Čerčila u senci kako gleda preko Big Ben-a, a Vangardija piše da je Mej otpisala "44 godine veza sa EU".

El Pais je dramatično proklamovao da je zvanični London inicirao proces koji bi "označio budućnost Evrope" nastavljajući sa "Ostavljamo poeziju iza: Od danas pa ubuduće, vreme je za prozu".

Belgijski Soar priču je naslovio: "Tereza Mej potpisuje kraj Evrope od 28 (članica)", piše Politiko.

Blic.rs
Foto: Twitter/KSGGeog

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter