Izvor: KURIR
26.01.2024 u 11:42
0

PREDSEDNIK SRBIJE U POSETI VRANJU NAJAVIO: Stiže najveća nemačka investicija, rešićemo sva porodilišta i pokušati da sačuvamo mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u poseti Vranju, a najpre je svratio i obišao manastir Svetog Pantelejmona u Lepčincu. Nakon manastira, predsednik je stigao i do opšte bolnice, gde obilazi radove na rekonstrukciji.

Obilazak radova na rekonstrukciji bolnice

Sa predsednikom je i ministarka zdravlja dr Danica Grujičić i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

– Stvarno je kao nebo i zemlja. Za četiri meseca da bude gotovo, i još 4 miliona za dečije odeljenje – rekao je predsednik tokom obilaska.

Šta da uradimo da imamo više dece, upitao je predsednik zaposlene na odeljenju ginekologije, a jedna od njih rekla je su potrebna nova radna mesta.

– Vodimo pregovore sa velikim nemačkim investitorom, treba da bude ogromna, do sada najveća u Vranju više od 200 miliona evra i da zaposli oko 1.200 radnika. To je nemačka kompanija koja dugo ostaje. Borimo se za svakog investitora – rekao je predsednik.

Najavio je dalja ulaganja u zdravstvo.

– Imam maksimalno poverenje u naše lekare, medicinske sestre, babice, a uvek postoje i oni drugi. Znam koliko rada, energije i truda zahteva vaš posao. Ovo mi lepo izgleda. Kada su se Danilo i Milica rađali bio sam ispred bolnice, bio sam u Kazahstanu kad mi se Vukan rodio. Ovde su uslovi lepši sada nego što su u Beogradu. Dužnost mi je da kažem za Niš. U Nišu imamo dve mogućnosti, dve škole mišljenja. Ili ćemo da gradimo novo porodilište ili rekonstruišemo staro. Poslaćemo eksperte iz Beograda da vidimo šta je bolje da radimo. Beograd, Niš, Kragujevac, da sredimo, Vranje i Leskovac imaće bolje uslove. Svuda ćemo sve novo da napravimo, sve da probamo da sredimo do 2027. godine.

Predsednik je obišao odeljenje ginekologije i najavio je dalja ulaganja u zdravstvo.

– Imam maksimalno poverenje u naše lekare, medicinske sestre, babice, a uvek postoje i oni drugi. Znam koliko rada, energije i truda zahteva vaš posao. Ovo mi lepo izgleda. Kada su se Danilo i Milica rađali bio sam ispred bolnice, bio sam u Kazahstanu kad mi se Vukan rodio. Ovde su uslovi lepši sada nego što su u Beogradu. Dužnost mi je da kažem za Niš. U Nišu imamo dve mogućnosti, dve škole mišljenja. Ili ćemo da gradimo novo porodilište ili rekonstruišemo staro. Poslaćemo eksperte iz Beograda da vidimo šta je bolje da radimo. Beograd, Niš, Kragujevac, da sredimo, Vranje i Leskovac imaće bolje uslove. Svuda ćemo sve novo da napravimo, sve da probamo da sredimo do 2027. godine.

O pozitivnom priraštaju u Pasjanima

O pozitivnom priraštaju u Pasjanima u Kosovskom Pomoravlju, predsednik kaže:

– Imamo tri mesta, ali to nije jasno objasniti. Kao ni povećanje broja stanovnika u nekim mestima. Bolje je nego što je bilo pre 3,4 godina. Korona nas je uništila, da sedite i da plačete kad vidite te brojeve. To je zastrašujuće. Moramo da motivišemo ljude. U siromašnijim sredinama, ovaj novac što dajemo daće efekta. Osim na KiM bilo bi dobro da se to nastavi, ali to mora biti i u urbanim sredinama.

Predsednik je izjavio da će 1,7 miliona biti uloženo u opremu.

– U Pirotu počinje i faza dva. Uz UKC u Nišu i porodilište u Nišu smo onda sve završili – izjavio je Vučić.

O isporuci novih aparata

– Stiže ovde i magentna rezonanca, samo postoji neki tehnički uslov. Ništa od opreme im neće nedostajati.

– Obnovićemo tri škole u Bujanovcu, jednu pohađuju Albanci, dve Srbi. Ovo je naša zemlja i ne pravimo razliku po tom pitanju. Albanci iz Bujanovca i Preševa dolaze u ovu bolnicu – rekao je predsednik.

Predsednik je podsetio na povećanje plata zdravstvenim radnicima i dodaje da će to biti nastavljeno.

U parama, mi smo do sada, računajte da će da košta sa svim do kraja, oko 26, 27 miliona evra, samo za Vranje, za bolnicu. U Leskovcu je više. To će na kraju da ispadne više, to su ogromne pare. Nemamo jedan Leskovac i jedno Vranje u Srbiji, moramo da razmišljamo o svim drugim mestima i gradovima u Srbiji. Vranje, Leskovac, Prokuplje, 300 godina da štete, a ne mogu jer imaju deficit, da država ne ulaže, ono što se zaradi u drugim delovima, nikad ne bi izgradili ništa. Moramo da im pomognemo, da se i Pčinjski okrug podiže, da kada dođu nove fabrike, da sami izdvajaju novac. KC u Nišu nismo slučajno prvi završili, pa ide bolnica u Pirotu, pa šta ćemo oko bolnice u Nišu. Za to treba ogromna infrastruktura. 2023. godine, potrošili smo 4,4 milijarde evra, to je više od budžeta Republike Srpske i Crne Gore zajedno. Zadovoljan sam što je to tako. Ovo je ono što menja ljude i odnos građana. Sve na jugu, od velikih projekata za bolnice, završavamo do kraja godine – rekao je Vučić.

O pomoći za prvo dete 

– Očekujem da od 1. maja ide 500.000 za prvo dete, da idemo to i retroaktivno, od početka godine, da ne kaznimo decu koja su rođena ranije. Ljudi na KiM znaju koliko je važno da čuvaju svoje ognjište, ako time pomažemo da mogu opremu i sve drugo da nabave.

„Rešićemo sva porodilišta“

– Sada imamo 57 porodilišta. Pokušaćemo sve ili da ih rekonstruišemo ili u potpunosti sredimo u naredne tri godine. Preko 170 bolnica ili domova zdravlja je sređeno, za razliku od prethodnih 22 godine, uključujući i ove vaše. Nula, krompir. Moguće je obezbediti digitalni mamograf u svakoj sredini. Žao mi je što je to ovako kasno došlo. Žao mi je što ćemo to tek sad da uradimo, što nismo ranije, da svaka žena može da se pregleda.  Višegradska se završava i kreće sa radom, na Narodnom frontu se radi već 4 godine – rekao je Vučić

Obilazak manastira

Predsednika Vučića dočekali su episkop vranjski Pahomije i igumanija manastira Svetog velikomučenika Pantelejmona mati Jelena.

– Velika svetinja, ovde vam je prelepo. Rekao sam sebi da ću da pokušam u narednim godinama bar 80 odsto svetinja naših u Srbiji da obiđem i svuda bar ponešto da pomognem – rekao je Vučić tokom obilaska manastira.

 

 

Prilikom posete manastiru Svetog Pantelejmona. Predsednik je izjavio:
„SVE ŠTO GRADIMO MORAMO DA OSTAVIMO NEKOM IZA NAS“u manastiru u Lepčincu: „Pokušaćemo da napravimo ono što smo pričali .“

Prvo je svratio i obišao manastir Svetog Pantelejmona u Lepčincu. Predsednika Vučića dočekali su episkop vranjski Pahomije i igumanija manastira Svetog velikomučenika Pantelejmona mati Jelena.

– Velika svetinja, ovde vam je prelepo – rekao je Vučić.

– Kod nas je veoma loša stopa fertiliteta, a kod drugih užasna, oni su još gori od nas. Moramo da dignemo stopu fertiliteta na 1,75 pa da postavljamo nove ciljeve. To nije pitanje samo novca, to je pitanje svesti, savesti, razumevanja i sve što gradimo moramo da ostavimo nekom iza nas. Pokušaćemo da napravimo ono što smo pričali, da život ne umire sa nama – rekao je predsednik.

 

VUČIĆ DANAS U VRANJU: Predsednik Srbije obilazi radove na rekonstrukciji Opšte bolnice

 

Najavio je i da će porodilište u Vranju biti završeno do maja.

– To će biti jedno od najmodernijih porodilišta u Vranju. Godišnje 1.249 beba kad bi ih bilo 1.600-1.700 u Vranju, spas bi bio – rekao je predsednik.

Najavio je da sutra ide u Skoplje na Svetosavsku akademiju.

Ovaj manastir je metoh manastira Prohor Pčinjski, kao odvojeno manastirsko imanje sa crkvom i pod njegovom upravom. O tom ženskom manastiru o kome se stara petnaestak monahinja deo je lepog manastirskog kompleksa koji pored samog manastira sadrži i konak za goste i monahinje, uređeno dvorište, vajat, zvonik i bunar.

Selo Lepčince nalazi se na oko 22 kilometara jugoistočno od Vranja.

Vučić će obići i radove na rekonstrukciji Opšte bolnice u Vranju, saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter