Izvor: Happy BSC
22.04.2022 u 12:34
0

VEROVALI ILI NE U SKUPŠTINU SRBIJE ULAZI ČAK 34 POLITIČKE STRANKE! Pogledajte kako izgleda SASTAV parlamenta i koliko koja partija ima poslanika

Izbori u Srbiji su završeni, građani su na biralištima 3. aprila rekli kakav saziv Skupštine Srbije žele da vide, ali verovatno niko nije svestan da će u novi parlament ući čak 34 političke partije i pokreti!

Naime, u poslaničke klupe Skupštine Srbije sešće poslanici koji su izabrani sa 11 izbornih lista, a njih čini čak 34 političke partije. Ne, to nije rekord, bilo ih je i više od 40 u jednom od saziva, ali priznaćete da ovoliki broj, ipak niko nije očekivao.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ovi podaci, s obzirom na neka ranija iskustva, pokazuju da će najvažnije kadrovsko pitanje biti izbor predsednika parlamenta, od kojeg umnogome zavisi atmosfera u kojoj će se raditi a ona, ukoliko je loša, ume poprilično da oteža rad.

POGLEDAJTE SASTAV NOVOG PARLAMENTA SRBIJE! Skupština će potpuno drugačije IZGLEDATI, a evo koji koraci nas čekaju

Za formiranje poslaničkog kluba potrebno je najmanje pet poslanika, a on je za svaku stranku važan, jer joj daje razne pogodnosti.

Onaj ko ima svoju poslaničku grupu, u skladu sa njenom snagom, ima pravo na mesta u skupštinskim odborima, a, pored toga, vreme za diskusiju se raspoređuje među poslaničkim grupama, što svakoj stranci omogućava da promoviše svoje programe i ideje.

SRBIJA JE SKRENULA U DESNO! VUČIĆ NAS JE UPOZORIO NA VEOMA VAŽNU STVAR SA IZBORA! Pogledajte koliko bi bili JAKI desničari da su se udružili

Osim toga, poslaničke grupe dobijaju priliku da postavljaju poslanička pitanja utorkom i četvrtkom na početku sednice, ali i u danu za postavljanje pitanja članovima vlade, svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, ukoliko je u toku sednica parlamenta.

Samostalni poslanici ne mogu da postavljaju pitanja utorkom i četvrtkom, a u danu za postavljanje pitanja članovima vlade, ukoliko ih ima više, mogu da se dogovore ko će dobiti priliku da pita, ili da pokušaju da jedni druge preteknu prilikom prijavljivanja.

Za njih važi i vrlo ograničen prostor za učešće u diskusiji na plenarnim sednicama, svega pet minuta, oni ne mogu da budu članovi odbora, ali, kao i svi drugi poslanici mogu da prisustvuju sednicama i da učestvuju u raspravi.

Zbog toga je, između ostalog, svakoj stranci važan poslanički klub. Ukoliko svi koji to budu mogli, formiraju poslaničke klubove, biće dostignut rekord od 16, koliko ih je bilo u sazivu iz 2016. godine.

RASPORED LISTA I STRANAKA KAO I BROJ MANDATA KOJE SU PARTIJE OSVOJILE

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE

1. Srpska napredna stranka (95)

2. SDSS (7)

3. PUPS (6)

4. PSS (3)

5. Pokret socijalista (2)

6. SNP (2)

7. SPO (2)

8. NSS (1)

9. Bolja Srbija (1)

10. Ujedinjena seljačka stranka (1)

UJEDINJENI ZA POBEDU SRBIJE

11. Stranka slobode i pravde (11)

12. Narodna stranka (12)

13. DS (10)

14. PSG (3)

15. Pokret za preokret (1)

16. Sindikat Sloga (1)

17. Pokret Otadžbina (1)

IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE

18. SPS (23)

19. JS (8)

20. Zeleni Srbije (1)

NADA ZA SRBIJU

21. DSS (7)

22. Monarhisti (7)

23. Nema nazad – iza je Srbija (1)

MORAMO

24. Ne davimo Beograd (5)

25. Otvorena građanska platforma Akcija (4)

26. Ekološki ustanak (4)

DVERI – POKS

27. Dveri (6)

28. POKS (4)

SRPSKA STRANKA ZAVETNICI

29. Zavetnici (10)

SVM

30. SVM (5)

MUFTIJIN AMANET – SPP

31. Stranka pravde i pomirenja (3)

ZAJEDNO ZA VOJVODINU – VOJVOĐANI

32. DSH (1)

33. Zajedno za Vojvodinu (1)

SDA SANDŽAKA – DR SULEJMAN UGLJANIN

34. SDA Sandžaka (2)

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter