Izvor: Kosovooline
12.04.2024 u 10:17
0

VLADISLAVLJEV PORUČIO: Diplomatskim aktivnostima može da se podigne svest o ZSO kao mehanizmu zaštite prava Srba

Programski koordinator Fondacije BFPE za odgovorno društvo Stefan Vladisavljev pretpostavlja da je u non-pejperu koji je Beograd najavio da će dostaviti svim članicama Saveta Evrope akcenat stavljen na to da Kosovo faktički ne ispunjava osnovne preduslove za članstvo u SE i da bi trebalo da se ovi preduslovi ispune pre nego što do članstva dođe, a ne da prvo dođe do članstva a da se onda očekuje da će preduslovi biti ispunjeni.

„Čini mi se da će fokus biti na položaju srpske manjine na severu Kosova koja je u nezavidnoj poziciji zbog institucionalnog nedostatka političke volje da se aspekti onoga što je postignito kroz Ohridski sporazum sprovedu na terenu. Srbija je nakon formiranja tima koji bi trebalo da intezivira pokušaje sprečavanja članstva Kosova u SE najavila i niz novih koraka koji bi srpsku poziciju pokušali da dodatno prošire među članicama SE. Non-pejper nema pravnu težinu ali bi svakako mogao da posluži kao dobro komunikaciono sredstvo kako bi se poslale određene poruke. Podizanje svesti o uspostavljanju Zajednice srpskih opština kao mehanizma zaštite prava, sloboda i položaja Srba može da se dodatno pojača kroz diplomatske aktivnosti i kroz potencijalno osporavanje članstva Kosova u SE“, kaže Vladisavljev za Kosovo onlajn.

Kako pretpostavlja, glavna argumentacija ići će ka pravljenju paralele između članstva Kosova u SE i uloge koju Kosovo ima u procesu dijaloga koji vodi EU. I u izveštaju koji je izvestilac za Kosovo pred PSSE iznela, ističe, takođe se ukazuje na one elemente koji su sadržinski i deo dijaloga i Ohridskog sporazuma.

„Srpska diplomatija u ovom trenutku, čini mi se, vodi bitku uzbrdo i da su figure na šahovskom polju postavljene tako da će jako teško bilo koja od država koje su se inicijalno izjasnile za članstvo Kosova promeniti svoje pozicije. Međutim, ono što Srbija svakako može da uradi je da dodatno ukaže na institucionalne probleme koji proističu iz neprimene Ohridskog sporazuma. Pozicija Srbije, ako govorimo o Ohridskom sporazumu, podrazumeva da Srbija neće imati ništa protiv da Kosovo bude deo međunarodnih organizacija, ali je neophodno da bi Srbija ispunila svoje preduslove i da bi bila država koje neće osporavati mogučnost članstva Kosova, da i Kosovo ispuni one delove sporazuma koji su predodređeni da ih urade prištinske institucije“, ističe Vladisavljev.

Jedini alat koji Srbija može da iskoristi, kako smatra, je da pokuša da spreči da glasanje uopšte dođe na dnevni red jer sve ukazuje da ako se ova tačka bude našla na dnevnom redu, da će Kosovo postati nova punopravna članica SE. On istovremeno ukazuje da bi bila loša poruka ako bi Srbija u slučaju prijema Kosova preduzela korake koji bi vodili ka njenom potencijalnom izlasku iz SE.

„Članstvo u SE i institucije koje su pridružene SE jedan su od mehanizama kako se možemo boriti za zaštitu prava građana Srbije, ali takođe te mehanizme možemo koristiti i za zaštitu Srba koji žive na severu Kosova. Ako, i kada, Kosovo postane član SE ono će potpasti pod jurisdikciju međunarodnog suda za ljudska prava, što znači da će ne samo Srbija već i Srbi koji žive na severu Kosova imati institucionalno pravo da zaštitu svojih prava potraže pred tim sudom i moći će da ukažu na nedoslednosti prištinskih institucija kada je reč o primeni onih aspekata Ohridskog i drugih sporazuma koji za cilj imaju poboljšanje pozicije Srba koji žive na teritoriji Kosova“, kaže Vladisavljev.

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter