Izvor:
10.06.2019 u 11:15
0

VUČIĆ: Izveštaj EK generalno pozitivan!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je izveštaj Evropske komisije o napretku naše zemlje generalno gledano pozitivan, a da je od posebnog značaja pozitivna ocena napretka u oblasti dobrosusedskih odnosa.

Vučić je, na plenaralnoj sednici Nacionalnog konventa o EU, istakao je da izveštaj nije nevažan, ali da ne smatra i da je svaka reč "biblijska".

Ukazao je na zamerke u vezi javnih nabavki, dodajući da je napisano da nema napretka, a reč je o provođenju međudržavnih sporazuma, odnosno to što idemo na skraćenje postupaka.

– Ako ima neko u EU da nas nauči da ubrzamo, da javne nabavke budu transparetne, a da postoje garancije da neće biti korupcije, neka nam to pokažu. Ne možemo da čekamo par meseci na dva dela koja su potrebna EPS-u, a da nemamo pad proizvodnje struje. Potreban nam je fleksibilan sistem javnih nabavki, koji će da garantuje transparentnost i spreči korupciju – objasnio je Vučić.

Ponovio je da je važno da smo dobili pozitivnu ocenu dobrosusedskih odnosa.

– Mislim da je bitno da te odnose unapređujemo. Sa Hrvatskom neću to da ograničavam na pola godine ili dve. Siguran sam da će u budućnost odnosi biti bolji. To neće biti lako zbog rezultata izbora za Evrospki parlament, gde su dve najveće stranke osvojile zajedno samo 40 odsto glasova, a ostatak antisistemske i ekstremno nacionalističke partije. Glasovi HDZ-a otišli su ekstremnim nacionalističkim strankama – objasnio je on.

Vučić je rekao da veruje u bolje odnose sa Hrvatskom, te da sa BiH možemo i moramo da gradimo dobre odnose.

Sa Albanijom, kako je kazao, postoje pristojni odnosi, ali Srbija ne može da učestvuje u dnevnoj terminologiji tzv. Velike Albanije.

Odnosi sa Severnom Makedonijom su, ističe, sve bolji i pored različitih gafova iz prošlosti.

– Očekujemo da ćemo do septembra imati ''one stop shop'' na granici, što će upola da smanji zadržavanje robnog prometa i kamiona na prelazima – rekao je on.

Za nas je, kako je podvukao, od ogromnog značaja što je EU konstatovala ogroman napredak, a to su učinile i SAD, u ispunjavanju uslova za skidanej sa sive liste FATF-a.

Srbija je, kako je preneo, prošle godine imala 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija, više nego ceo Zapadni Balkan i Hrvatska zajedno, a dvostruko više nego Bugarska, koja je uspešna zemlja u EU.

Ukazao je da u oblasti ekonomije nema nikakvih problema, a to, kako je naveo, nije samo konstacija samo EU; već svih međunarodnih finansijskih institucija.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter