Izvor:
10.06.2019 u 11:09
0

VUČIĆ: Naša je obaveza i dužnost da tragamo za rešenjem za KiM!

Potrebni su nam hrabrost, odvažnost i odlučnost, ali je i naša obaveza i dužnost da tragamo za rešenjem kosovskog problema, a ne da stvari stavljamo pod tepih i ostavljamo budućim generacijama za rešavanje, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić na sednici Konventa o EU.

– Nalazimo se u veoma složenoj i kompleksnoj ekonomsko-političko- bezbednosnoj situaciji. Konflikt koji se drži tobož zamrznutim, u jednom trenutku postaće odmrznut i stvoriće još više problema. Zato sam i tada i danas, kao predsednik Srbije i SNS, bio protiv nečega što nije rešenje – rekao je Vučić.

On je podsetio da je dijalog zapao u krizu i zastoj i naveo da je jutros, tokom sastanka sa predstavnicima američke administarcije, imao donekle različte stavove.

Kako je naveo, pet i po godina Priština nije sprovela nijednu od šest tačaka Briselskog sporazuma koje se tiču formiranja ZSO, pri čemu se Priština pravda da nisu dobili naš predlog.

– A dobili su naš predlog, ali su želeli da bude usaglašen sa kosovskim ustavom, što nas nije zanimalo, i da ZSO svedu na nevladinu organziaciju. Ako bi trebalo da bude u skladu sa njihovim ustavom, zašto bi se pregovaralo, nisu potrebni nikakvi dodatni sporazumi, podrazumevajuće je da na nešto imaju pravo ako je nešto pomenuto u ustavu. Govorim to gledano iz njihovog ugla – rekao je Vučić.

I pošto to nigde nije pisalo, nije postojala ta vrsta ograničenja onda su pokušali u početku da ZSO svedu na NVO i ništa više a onda su shavtili da to nikada ne treba da daju jer su te opštine velike i pokazale bi se na mapi a to bi bilo štetno za njih.

– Posle 4 meseca smo znali da neće ići na izvršenje obaveza. 6 od 15 tačaka sporazuma se odnosi na ZSO i to je najvažnij njegov deo, srž – naglasio je on.

U međuvremnu, bilo je više incidenata, naveo je Vučić, napominjući da je apada na poejdince ili grupe srpskog življa bilo znatno manje nego do 2012. godine, čak osam i po puta manje, ali i dalje ih je bilo dosta.

Svi ostali incidenti vezani su za njihove pokušaje da dokažu da imaju suverenitet na severu, kaže Vučić i navodi incident – od hapšenja Marka Ðurića i pokušaj da se ponizi ne samo on već cela Srbija, više puta izmišljeni razlozi za upad na sever a da pro toem nemaju nijedan optužni akt protiv Srbazbog tobožnjeg kriminala.

– I sad ne znaju ni šta će sa sobom ni pred međuanrodniom zajednicom pred kojom su tvrdili da imaju čvrste koruptivne slučajeve – istakao je on.

Podsetio je i na "Tačijevu šetnju" po jezeru Gazivode, upad 17 oklopnih vozila…

– U tom momentu dolazi njihova odluka, a posle odbijanja Interpola daih primi u članstvo, o uvođenju taksi što pravdaju agresivnim srpskim ponašanjem, a gresivno srpsko poanšanje je to što smo u skladu sa našim pravnim propisima i dužnostima sprečavali njihovo članstvo u organizacijama gde pravo na članstvo imaju samo suverene zemlje – kaže on.

Pri tome, dodao je, Beograd je više puta molio u okviru dijaloga, on lično 12 puta, da ne idu na te pokušaje, da to bude deo zajedničkog paketa.

– Oni to nisu želeli jer su imali različita ubeđivanja iz određenih zapadnih zemalja da će im ''završiti'' članstvo. Mi smo se ozbiljno anagažovali, ozbiljnije nego iakda i to je bio njihov najveći poraz, i to je prouzrokovalo nervozu i želju za uspehom kod nekih političara kao što je Haradinaj da ojača svoju poziciju. I to mu je uspelo. Poziciju Prištijne nije ojačao ali svoju jeste – rekao je on.

Podsetio je da su 13 godina posle postizanja Cefta srporazuma oni pogazili , ali i evropske vrendosti i savremenog sveta o slobodnom protoku roba i usluga.

Posle toga smo imali bezbroj razgovora u kojima je deo međunarodne zajednice dodatno ojačao pozicije Haradinaja jer su želeli da, sklanjajući Federike Mogerini sa mnom i Tačijem, da uvedu nove igrače da bi se pričalo o nezavisnosti Kosova na celini teritorije – rekao je Vučić.

Kako je primetio pojedine zapadne zemlje dodatno su osnažile, pre namerno nego slučajno, poziciju Ramuša Haradinaja, pa se danas nalazimo u ćorsokaku, jer on ne želi da ukine takse pre izbora na KiM, jer želi da naplati svoju "tvrdu poziciju", dok bi u suprotnom doživeo izborni debakl.

Zato sumnja u skoro ukidanje taksi i na tome bazira stav da sastanka u Parizu i ne bude.

– To je moje mišljenje. Mi ćemo svakako ići, ako budemo pozvani. Plašim se da je ova moja procena ispravna, a nadam se da grešim – rekao je Vučić.

Kako je rekao, i danas je u razgovoru sa američkim zvaničnikom, kao i pre nekoliko dana u Bratislavi, apelovao da utiču na Prištinu, da se sačuva stabilnost na KiM i da to što nema rešenja u ovom trenutku ne sme da bude inicijalna kapisla za bilo kakav sukob na toj teritoriji.

– A, pretpostavljam da će s početka septembra biti novih inicijativa – podvukao je Vučić.

On je napomenuo da je pred Srbijom težak posao po pitanju KiM.

– Biće veoma teško. Pesimista sam po prirodi, ali ne bih apsolutno iskljčio mogućnost napretka na jesen. Jedino se nadam da do tada neće doći ni do kakvih nereda, nemira i sukoba na KiM – rekao je predsednik Srbije.

On je poručio da se Beograd borio i trudio da suštinski pokuša da pronađe kompromis i, tom smislu, zahvalio svima koji su, kaže, bili korektni i koji, iako ne uvek saglasni sa njim, nisu pristajali na to da Srbija nema baš ništa, a posebno onima koji nisu govorili da Srbija ima i kontroliše sve, jer to, podvlači, nije istina.

– Srećan sam što sam imao smelosti da to kažem pred poslanicima i javnosti, bez obzira što sam znao da nehce naići na simparije građana – rekao je predsednik Srbije.

On je ponovio da je Beograd spreman za kompromis i da kompromisno rešenje nije "zakucao", već da je spreman na razgovor o različitim modelima rešavanja problema, ali svakako posvećen interesima Srbije, koja ne može da dopusti da bude ponižena i da nema i ne dobije ništa.

Kako je istakao, da nam neko garantuje poštovanje ljudskih prava, koja su univerzalna kategorija, garantovana svim dokumentima – to nisu stvari za pregovore.

Naveo i da pozicija Beograda neće biti ni malo laka, jer je teritorija Zapadnog Balkana, a posebno pitanje Beograda i Prištine, predmet geopolitičkih trvenja velikih sila, od kojih jedni imaju razlog da problem bude prolongiran ili da ostane zamrznut konflikt, dok bi drugi da ga reše aposlutno nepovoljno po Srbiju, a treći ne mogu da dobiju podršku od partnera na zapadu…

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter