Izvor:
26.08.2019 u 10:24
0

Zaev: Integrisani prelaz – kruna prijateljstva SRB i MAK!

Otvaranje integrisanog graničnog prelaza Preševo-Tabanovce kruna je prijateljstva Srbije i Severne Makedonije i veliki korak na zajedničkom putu dve države ka EU, poručio je danas premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Naveo je da će zajednička granična kontrola doneti godišnje uštede od osam miliona evra.

Nakon što je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić ozvaničio početak rada integrisanog prelaza Preševo-Tabanovce, Zaev je rekao da je nedavno obeležana ogromna pobeda Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Brnabić otvaranjem Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru.

“To je veoma značajan infrastrukturni poduhvat i auto-putevima su povezani Atina i Brisel”, kaže Zaev.

Naveo je da otvaranje integrisanog graničnog prelaza omogućava jednu kontrolu na granici što, dodaje, znatno doprinosi jačanju ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu.

Kako je rekao, Severna Makedonija i Srbija uspostavljaju zajedničku kontrolu prelazaka putnika i robe, te da pored završetka značajne putne infrastrukture, integrisani granični prelaz predstavlja poslednju fazu u unapređivanju uslova za razmenu robe.

Podsetio je da je prošle godine na Tabanovcima prošlo oko 200.000 transportnih vozila, te naveo da se ove godine očekuje povećanje od 30 odsto, odnosno oko 260.000 kamiona.

Uspostavljanjem integrisanog prelaza Preševo-Tabanovce, kažze Zaev, biće ubrzan protok robe i ljudi, a čekanje na granici će se smanjiti za pola, a biće skraćeno i vreme za carinske postupke.

Naveo je da je predviđeno međusobno priznavanje sertifikata carinskih agencija čime će se, kaže, smanjiti mogućnost za prevare na granici, a biće poboljšana bezbednost.

Zaev kaže da će uz digitalizaciju ušteda za privrednike biti godišnje oko osam miliona evra.

– Ovo će biti primer uspešne saradnje dve zemlje – rekao je Zaev i zahvalio ptredsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić na realizaciji projekta integrisanog graničnog prelaza Preševo-Tabanovce i naglasio veliku ulogu lidera zemlja regiona.

– Ovo je naš korak i doprinos na putu ka EU – zaključio je Zaev.

Tanjug
Foto: Facebook/zoran zaev

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter