Izvor: Kosovo Online/BSC Happy
29.12.2023 u 09:20
1

ZAŠTITIĆEMO SRPSKI NAROD NA KIM: MARKO ĐURIĆ o PRIORITETU SRBIJE za 2024. godinu! VIDEO

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je za Kosovo onlajn da će i u 2024. godini prioritet države, kada je reč o Kosovu, biti očuvanje opstanka srpskog naroda i njegove egzistencije, kao najsnažnijeg čuvara srpskih interesa, dodajući da je važno i da se upravo iz Amerike nastavi pritisak na vladu Aljbina Kurtija zbog nepoštovanja sporazuma, uz zahtev za racionalnim i mirnim pristupom rešavanju odnosa Beograda i Prištine.

„Srbija je suočena sa brojim, decenijama gomilanim, izazovima na KiM. Od prioritetnog značaja je da sačuvamo opstanak i egzistenciju – materijalnu, bezbednosnu i svaku drugu, našeg naroda na KiM, jer je on zapravo najsnažniji i najverniji čuvar srpskih interesa u južnoj pokrajini“, rekao je Đurić.

Podseća da je Srbija u veoma teškim okolnostima, rata u okruženju i međunarodnih turbulencija, pored ekstremističkog režima u Prištini, nastavila da im pruža podršku.

„Iako nemam iluzija da će 2024. biti laka, iz perspektive nekoga ko sedi i posmatra prilike iz Vašingtona imam utisak da ćemo ovde imati partnere za očuvanje stabilnosti u regionu, što samo po sebi ima značaj za nas. Pored različitih pogleda na pitanje Kosova i Metohije, koje je za nas sastavni deo Srbije a za njih nezavisna država, mislim da delimo zajednički interes očuvanja stabilnosti“, naveo je Đurić.

Na pitanje da li bi Aljbin Kurti mogao da iskoristi „vakuum moći“ zbog izbora u EU i SAD koji slede u narednoj godini, za dodatne jednostrane poteze, Đurić napominje da je važno da se iz SAD nastavi pritisak na Kurtijevu vladu zbog nepoštovanja ne samo postojećih sporazuma, nego i bazičnih demorkatskih načela i normi.

Konstatuje da Kosovo nije demokratija, već je pod upravom etnonacionalniste čiji je glavni cilj smanjenje uticaja Srba i eliminacija srpskog faktora iz političkog života na Kosovu.

„To je dokazao uklanjanjem Srba iz centralih institicija, gde je ignorisao postojanje Srpske liste, eliminacijom mogućnosti Srba da upravljaju opštinama u kojima čine većinu, kao i njihovu marginalizaciju iz policije, sistema bezbednosti, te ogoljnom represijom koja je dovela do toga da danas, po podacima advokata Nebojše Vlajića, imamo više od 70 Srba utamničenih u Kurtijevim kazamatima“, nabrojao je Đurić.

Podseća i na činjenicu da punu godinu srpska roba, samo zato što je – srpska, ne može da uđe na Kosovo, ali i dodaje da to ne bi trebalo da čudi s obzirom da su ljudi Aljbina Kurtija i Dželjalja Svečlje poznati po napadima, prevrtanju vozila Euleksa, ali i kamiona sa tovarom ’Koka-kole’ , 2016. godine, samo zato što je proizvedena Zemunu.

„Reč je o ekstremistima i fanaticima u političkom smislu, od kojih vrlo malo dobrog možemo da očekujemo“, podvukao je ambasador Srbije.

Zato je, kaže, važno da se iz SAD u 2024. godini konzistentno održi zahtev za normalnim, racionalnim, mirnim pristupom rešavanju odnosa Beograda i Prištine.

„Da se insistira na tome da sporazumi budu poštovani, ljudska i bezbednosna prava Srba na KiM ne budu dalje gažena. To je ključni preduslov za očuvanje stabilnosti i verujem da, bez obzira na razlike oko statusa, možemo za tako nešto da tražimo partnera i u nekim od zemalja koje su priznale Kosovo i podržale ga, uključujući i SAD“, poručio je Đurić.

Na pitanje kakvu godinu očekuje, s obzirom da slede izbori u SAD i EU, odgovara da je 2024. godina velikih izazova i turbulencija na međunarodnom planu, godina borbe za izgradnju drugačijeg poretka iz mnogo centara globalne moći i uticaja, ali i za očuvanje i jačanje postojećih pozicija iz drugih centara…

Ukazuje da je u takvoj situaciji za Srbiju od izuzetnog značaja da ima, pre svega,  jasnu sliku o dešavanjiam u svetu, kako bi najviše državno rukovodstvo i institucije mogle pravilno da planiraju svoje poteze.

Srbija je, primećuje, uspela i u energetskoj i drugim vitalno značajnim sferama, od stabilnosti snabdevnaja do stabilnosti valute i nastavka priliva stranih direktnih investicija, u uslovima gotovo neposrednog ratnog okruženja, uspela da nastavi sa konzistentnom politikom.

Zato će, kaže, zadatak svih koji predstavljaju Srbiju na međunarodnoj sceni biti da i u narednom periodu nastave da grade mreže uticaja koje treba da unapređuju poziciju zemlje.

„Ono što je sigurno, Srbija će nastaviti da vodi racionalnu i odgovornu politiku pružene ruke i izgradnje prijateljstava, u SAD, a uveren sam i na mnogim drugim mestima u svetu, jer vodi samostalnu, suverenu, izbalansiranu spoljnu politiku. Zato nemam sumnju da ćemo moći da očekujemo da, bez obzira na teške globalne turbulencije i probleme, i narednu godinu zaključimo sa uspehom“, rekao je ambasador Đurić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ZAŠTITIĆEMO SRPSKI NAROD NA KIM: MARKO ĐURIĆ o PRIORITETU SRBIJE za 2024. godinu! VIDEO”

  1. jeste zastiteces ti kao iove sto su glave dali iniko nie odgvoran albanci da hoce da boubivaju srbe za 24 sati sve ih bi sredili ali oni ne mze srbe sa kosova garant samo politiku srpsku jer ih znam ali vi ih prvocirate nema nista od kosova vidim da ste ove sa kosva obedili izgu bili sve isad nemamo krov nad glavu a srbima na kosovovo ste obezedili a svi imaju kuce po srbij jer ja znam ja sam sa kosova iz gjakove

    0
    1
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter