Izvor: b92
30.04.2024 u 22:44
0

TENZIJE U INDOPACIFiKU RASTU: Amerika se sprema za novi rat „Moramo obučiti ljude za rat u džungli“

Američka vojska mora da pripremi svoje vojnike za „nemilosrdne“ izazove ratovanja u džungli, jer pretnje u Indo-Pacifiku nastavljaju da rastu.

Ovo je prema novom dokumentu koji je objavilo Udruženje američke vojske (AUSA), oslanjajući se na pouke iz Drugog svetskog rata.

Major Karl Rauh, student Visoke vojne škole i autor rada „Dobro došli (povratak) u džunglu“, rekao je da tropsko okruženje ima specifičan uticaj na taktički i operativni nivo rata.

rema Rauhu, od svih geografskih kopnenih okruženja na planeti, džungla je najdinamičnija; samo oni koji za to posebno treniraju imaju šansu da uspeju u njenim okvirima.

Tropska prašuma može biti okrutna, s obzirom na njeno ekstremno vreme, ograničen fizički prostor i visok rizik od bolesti.

„Uprkos tehnološkom napretku, gusto i zahtevno okruženje džungle zahteva duboko razumevanje i specijalizovanu pripremu“, napisao je Rauh i dodao:

Lekcije iz prošlosti

List citira kampanju u Novoj Gvineji u Drugom svetskom ratu, u kojoj je američka 32. pešadijska divizija ušla u šumu bez odgovarajuće obučenih vojnika. Jedinica je morala da izdrži izazove okruženja, uključujući satima pešačenje u vodi do kolena da bi stigla do drugog krila.

Uprkos poteškoćama koje je tokom tog vremena predstavljalo ratovanje u džungli, general-potpukovnik Robert Ajhelberger je i dalje bio u stanju da uspešno odvede tim do njegove „prve pobede u kopnenoj borbi u ratu“.

„Pored svega što su Amerikanci iskusili u svojoj istoriji, te džungle su iskoristile nedostatak regionalnog znanja i iskustva“, rekao je Rauh.

„Lekcije naučene tokom kampanje za Novu Gvineju mogle bi se primeniti na buduće bitke“, zaključioje on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter