Izvor: BSC HAPPY/ALO.RS
28.12.2023 u 22:14
2

SRBI MU DUGUJU VELIKU ZAHVALNOST: Šta je pisalo u izveštaju Dika Martija?

Bivši izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, koji je preminuo danas u 78. godini, je Parlamentarnoj skupštini SE decembra 2010. godine predočio da postoje “konkretne i međusobno usaglašene indicije” da je izvestan broj Srba i Albanaca zarobljen i držan na tajnim lokacijama pod kontrolom OVK, uključujući i objekte u severnoj Albaniji.

Izveštaj – preliminarni nart Rezolucije Komiteta za pravne poslove i ljudska prava naslovljen je “Nehumano postupanje prema ljudima i nelegalna trgovina ljudskim organima na Kosovu”.

Istraga je započeta na osnovu Rezolucije 11574 SE, kojom se zahtevalo sprovođenje temeljne istrage radnji pomenutih u knjizi Del Ponte i posledica tih radnji, u nameri da utvrdi njihovu verodostojnost, ostvari pravdu za žrtve i uhapsi vinovnike ovih zločina.

“Prema informacijama koje je prikupila Skupština, kao i na osnovu dosadašnjih rezultata istrage koja je u toku, postoje brojne konkretne i međusobno usaglašene indicije koje potvrđuju da je izvestan broj Srba i kosovskih Albanaca bio zarobljen i držan na tajnim lokacijama na teritoriji severne Albanije, u zatvorskim objektima pod kontrolom OVK. Ova lica su bila izložena nehumanom i degradirajućem postupanju pre nego što su konačno nestala”, navodi se na početku izveštaja koji je Parlamentarna skupštine SE usvojila januara 2011. godine i na osnovu kog je kasnije došlo do pregovora sa vlastima na tzv. Kosovu da se formira ad hok sud, Specijalizovana veća Kosova i Specijalizovano tužilaštvo – sa sedištem u Hagu.

U izveštaju, Dik Marti navodi da postoje brojne indicije da su se zarobljenim Srbima i Albancima vađeni organi koji su kasnije prodavani u inostranstvu.

“Brojne indicije po svoj prilici potvrđuju da su, u periodu neposredno po okončanju oružanog sukoba, a pre nego što su međunarodne snage realno mogle da preuzmu kontrolu nad regionom i ponovo uspostave kakav-takav red i zakon, nekim zarobljenicima vađeni organi, koji bi potom bili poslati u inostranstvo radi transplantacije. Pomenuto odstranjivanje organa vršilo se na teritoriji Albanije, na jednoj klinici u blizini mesta Fushe-Kruje.”

KO JE BIO DIK MARTI? Delio kancelariju sa Karlom del Ponte, obelodanio istinu o „Žutoj kući“…

Marti navodi da se ova “kriminalna aktivnost” odvijala zahvaljujući haosu koji je vladao u regionu, na inicijativu pojedinih lidera OVK, kao i da se povezala sa organizovanim kriminalom i nastavila sve do 2010. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “SRBI MU DUGUJU VELIKU ZAHVALNOST: Šta je pisalo u izveštaju Dika Martija?”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter